Θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Eργασίας του Eurogroup (EWG), που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο. Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων, εισηγούμενοι άμεση εκταμίευση 13 δισ. ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. θα πάνε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές νωρίτερα στο ΑΠΕ, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο εν λόγω Οργανισμός θα πρέπει να έχει πρωτίστως επενδυτικό προσανατολισμό.

Ads

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη εκ των θεσμών επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.