Με κεντρικό σύνθημα «Δεν πήγαμε σχολείο για να έρθουμε εδώ να σώσουμε τη γη μας απ’ το χαμό αυτό», μαθητές κρατώντας πλακάτ και ζητώντας να ληφθούν αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή ώστε να διασωθεί ο πλανήτης, συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος. Στην πορεία συμμετείχαν και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ακόμη 20 πόλεις στην Ελλάδα. 

Ads

Στην Αθήνα η πορεία κινήθηκε μέχρι το Μοναστηράκι και επέστρεψαν στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή. «Η Παγκόσμια αυτή Πορεία έχει στόχο να πιέσει τους ηγέτες των κρατών να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, όταν θα συνεδριάζουν στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (COP25) από τις 2 έως τις 19 Δεκεμβρίου στην Μαδρίτη της Ισπανίας. Η σημασία του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι καταλυτική για το μέλλον του πλανήτη, καθώς αναμένεται να καθορίσει το κατά πόσο θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επικείμενη κλιματική καταστροφή. Θα είμαστε στους δρόμους, για να απαιτήσουμε από όσους θα λαμβάνουν αποφάσεις στο COP25, να ακούσουν επιτέλους τους επιστήμονες, να απονείμουν κλιματική δικαιοσύνη και να βάλουν τον πλανήτη σε πρώτη προτεραιότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ελληνικό τμήμα του Fridays For Future. 

«Δεν σηκώνει αναβολή, δεν υπάρχει άλλη γη»

«Αν το θερμοκήπιο δεν ανακοπεί, η θάλασσα θα φτάσει ως την Τσιμισκή» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν σήμερα διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των παγκόσμιων κινητοποιήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ads

Μέλη συλλογικοτήτων και οργανώσεων, αλλά και μαθητές, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και ανάρτησαν στα κάγκελα της περίφραξης πανό όπου αναγράφονταν «Σεβαστείτε την επιθυμία μας για ζωή», «Η γη μας έχει ανάγκη και εμείς την αγνοούμε».

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στην πλατεία Αριστοτέλους κρατώντας πλακάτ για την κλιματική αλλαγή και επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «Δεν σηκώνει αναβολή, δεν υπάρχει άλλη γη». Η πορεία κατέληξε στο άγαλμα του Αριστοτέλη όπου και διαλύθηκε.