Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως «φέρνει το 4ο μνημόνιο από το παράθυρο», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Υποστήριξε επιπλέον ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα για τη συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενώ πρόσθεσε ότι το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές. 

Ads

Μιλώντας στον ANT1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ κι ένα χρόνο, κάνοντας λόγο για «σφιχτά περιθώρια» και για τον κίνδυνο να χαθεί η ποσοτική χαλάρωση. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση. Για αυτό ζητάμε εκλογές, τις εκλογές τις αποσυνδέω από την αξιολόγηση», υποστήριξε. 

«Η κυβέρνηση ψηφίζοντας νέα μέτρα φέρνει το 4ο μνημόνιο. Δεσμεύουν τη χώρα πέραν του παρόντος μνημονίου. Αυτό είναι ένα νέο μνημόνιο» τόνισε ακόμη, επαναλαμβάνοντας πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων για να κλείσει η συμφωνία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

«Σκεφτείτε αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαν γίνει εκλογές. Θα είχαμε καλύτερη αξιοπιστία να πάμε να διαπραγματευτούμε, δεν ψηφίζουμε τίποτα. Δεν ψηφίζουμε το όλο δημοσιονομικό πακέτο. Δικός του είναι ο λογαριασμός, αυτός πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα» είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που του έχει ασκήσει η κυβέρνηση για τις επαφές του στο Βερολίνο, είπε για ακόμη μια φορά ότι ο ίδιος «φορά τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας». «Έκοψα κάθε συζήτηση για Grexit, ξεκαθάρισα ότι δεν μπορεί να επανέρχεται το θέμα, διεκδίκησα το να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση» υποστήριξε. 

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως δεν προχωρά στις αποκρατικοποιήσεις και πως προχωρά σε προσλήψεις συμβασιούχων με προσδοκίες μονιμοποίησης. «Σήμερα χτίζεται ένας κομματικός στρατός εις βάρος των πολιτών» είπε. Πρόσθεσε ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις αλλά «με εξαίρεση όσων μπήκαν παράνομα από την πίσω πόρτα. Δεν θα δεχτούμε παράνομες μονιμοποιήσεις». 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν πιστεύει στη λύση αυτή και υποστήριξε: «Θα κερδίσουμε τις εκλογές και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ. Θα συγκροτήσω την καλύτερη δυνατή κυβέρνησή. Σε αυτή δεν χωρά ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρούσα του δομή». 

«Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι 100% αφοσιωμένη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Δεν θα χωράνε προσωπικές ατζέντες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας επιπλέον τη λύση της απλής αναλογικής ως «καταστροφική». Τέλος ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα κατέβει μόνη της στις εκλογές αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο προεκλογικής συστράτευσης με άλλα κόμματα.