Ο έλεγχος της τρόικας για την ελληνική οικονομία θα γίνει κανονικά στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, παρά τις εξαγγελίες ότι το κλιμάκιο των δανειστών θα συναντάται με την κυβέρνηση στο Παρίσι στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή σημείωσε ότι θα λάβει χώρα στο Παρίσι μια προπαρασκευαστική συνάντηση. Σημειώνεται ότι σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, δήλωσε ότι η «μεταφορά» της αξιολόγησης στο Παρίσι ήταν πρόταση τον πρωθυπουργού προκειμένου να μην υπάρξει «κακή ψυχολογική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία».

Ads

«Όπως γνωρίζετε, ο επόμενος έλεγχος της τρόικας θα γίνει στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα, Αντουάν Κολομπανί. Σε ερώτηση για τις ανακοινώσεις περί συνάντησης στο Παρίσι, ο διευκρίνισε «θα υπάρξει μια προπαρασκευαστική συνάντηση».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει αίτημα της ελληνικής πλευράς για ειδική μεταχείριση» και πως «δεν μπορεί κανείς να δεσμευθεί από τώρα για το πόσο θα κρατήσει ο επόμενος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος».

Η Κομισιόν με αυτές τις δηλώσεις εκτός από το ότι διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου, ενοχλεί τους σχεδιασμούς και της Χαριλάου Τρικούπη που υπενθύμισε όλες τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταματήσουν οι έλεγχοι της τρόικας με τη μορφή που τους ξέρουμε. Η πρόθεση ήταν προφανής: Να καταδειχθεί ότι ο νέος γύρος διαβουλεύσεων των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας με την κυβέρνηση θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι επειδή ο Ευ. Βενιζέλος συνέλαβε αυτή την ιδέα και πέτυχε να την υλοποιήσει.

Μάλιστα, ο Ευ. Βενιζέλος σε σημερινές του δηλώσεις κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, επέμεινε πως «είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα, αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων» προσθέτοντας ότι είναι και ένα σημάδι πως οι δανειστές θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τις δικές της προτεραιότητες. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι κατ’ επανάληψη είχε θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμειξής της στην καθημερινή λειτουργία Υπουργείων και Δημοσίων Υπηρεσιών.

Ads

Πάντως η «κακή ψυχολογική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία» την οποία κατά την Σ. Βούλτεψη φοβάται ο Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται ότι θα αποφευχθεί. Ειδικά την στιγμή που η τρόικα αναμένεται να ζητήσει νέα μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ στη διετία 2015-16, ποσό που μπορεί να προσαυξηθεί με το κόστος των μισθολογικών αποκαταστάσεων στους ενστόλους. Επιπλέον θα πιέσει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Συμπληρώνεται πως η νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει ασθενής και προβλέπει νέα προσφυγή της Ελλάδας για δανεισμό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αποφύγει τις αγορές πράγμα που προδιαγράφει νέο Μνημόνιο με τους δανειστές.

Από αυτά φαίνεται ότι η θέση της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο πλησιάζει το φθινόπωρο και η έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – ένα γεγονός που η κυβέρνηση ήθελε να συνδυάσει με θετικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Όμως οι εταίροι δεν φαίνεται να συναινούν.