Τη μη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου φέρεται να έχει αποφασίσει ο Πάνος Καμμένος, αλλά και κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ. Ωστόσο, ο  βουλευτής του κόμματος, Κώστας Κατσίκης, έσπευσε να διαψεύσει το ότι υπάρχει σχετική απόφαση, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα αυτή.

Ads

Σε δήλωσή του στην Καθημερινή, ο Κώστας Κατσίκης σημείωσε πως «δεν αληθεύει, είναι ψέματα, δεν έχουμε πάρει καμία τέτοια απόφαση». Πρόσθεσε όμως, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η απόφασή μας θα είναι ή δεν θα είναι διαφορετική, αυτό που κυκλοφορεί δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα». Το θέμα θα τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα που θα συνεδριάσουν οι ΑΝΕΛ. «Θα τεθούν πολλά ζητήματα μεταξύ των οποίων και αυτό. Ωστόσο αυτή τη στιγμή αυτό που κυκλοφορεί δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Εικάζουν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα», σχολίασε. 

Το 0,80% των ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές (45.000 ψήφοι), δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας για τις εθνικές, ενώ, έγινε σαφές ότι το κόμμα δεν μπόρεσε να αποκομίσει εκλογικά οφέλη από την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στις ευρωεκλογές του 2014 οι ΑΝΕΛ είχαν συγκεντρώσει 3,46% και είχαν προσελκύσει 198.000 ψηφοφόρους, συνεπώς, η εκλογική κατάρρευση των ευρωεκλογών της 26ης Μάη ήταν περισσότερο από ηχηρή, προκαλώντας εξελίξεις.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι η «τύχη» των βουλευτών που παρέμειναν στο κόμμα μέχρι το τέλος. Πρόκειται για την Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον Κώστα Κατσίκη και τον Αριστείδη Φωκά, (προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων), ενώ ζήτημα υπάρχει και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη Βουλή, αλλά είναι άγνωστο αν θέλει να συνεχίσει την πολιτική με το κόμμα «Πυρίκαυστος Ελλάδα».

Ads