Δεν κάνει πίσω η Τσεχία στην εμπλοκή που έχει προκύψει στις διπλωματικές σχέσεις της με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα κάλεσε χθες στην Αθήνα τον πρεσβευτή της στην Πράγα, έπειτα από προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας Μίλος Ζέμαν για το ελληνικό χρέος.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο Μίλος Ζέμαν είπε ότι «η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση της Ελλάδας», δηλώνοντας μάλιστα  απογοητευμένος από τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου λέγοντας ότι «αν και ήμασταν κοντά στο Grexit, τελικά απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Σε μία πρώτη αντίδραση η Αθήνα κάλεσε τον πρέσβη της πίσω για διαβουλεύσεις, με την τσέχικη διπλωματία να μην φαίνεται όμως διατεθειμένη να ανασκευάσει.

Ο εκπροσωπός του Τσέχου προέδρου δήλωσε σε τσεχικά μέσα ενημέρωσης ότι «δεν θα σχολιάσει την κίνηση αυτή για διπλωματικούς λόγους», εκφράζοντας ωστόσο την απορία του γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα. υπενθυμίζεται ότι ο Μίλος Ζέμαν είχε και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εκφράσει τις ιδές απόψεις, κλιμακώνοντας στη συνέχεια τις επιθέσεις του στην Ελλάδα με σκληρές αναφορές για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ads

Σύμφωνα με τσέχικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λούμπομιρ Ζαόραλεκ θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για να τον ρωτήσει για τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα στην απόφαση αυτή.