Σε νέο φιάσκο οδηγούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ανακαλείται με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα, η οποία ελήφθη ένα 24ωρο πριν και είχε ανακοινωθεί επίσημα, με τις ομάδες να ανακοινώνουν και τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων. 

Ads

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες, το πράσινο φως είχε δωθεί από την υγειονομική επιτροπή, ωστόσο σήμερα οι κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πήρε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη ενώ έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες». 

Ωστόσο, πρόκειται για απόφαση που προκαλεί το λιγότερο ερωτήματα. Η απόφαση της κυβέρνησης για την «μερική επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα», ανακοινώθηκε μόλις χθες και σίγουρα τα αντικειμενικά στοιχεία δεν ήταν διαφορετικά σε σχέση με σήμερα. Μάλιστα ήδη, ποδοσφαιρικές ομάδες, προχωρούσαν στην έκδοση εισιτηρίων. 

Το ερώτημα που ζητά απάντηση εδώ είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέρριψε αυτή την κίνηση εξ αρχής. Πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα, είτε ότι οι υπουργοί του δεν τον ενημερώνουν για τις αποφάσεις που θα λάβουν και επομένως δεν έχει τον έλεγχο της κυβέρνησης του, είτε πρόκειται για ένα ακόμη φιάσκο με λάθος εκτιμήσεις και αποφάσεις που παίρνονται πίσω με το που ανακοινώνονται. Οι κυβερνητικές διαρροές για εκ των υστέρων παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη απλώς εξυπηρετούν την εικόνα του «Μωυσή» που δίνει εντολές, ωστόσο τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί είναι εκτεθειμένοι για τη νέα παλινωδία και θα πρέπει να δωθούν απαντήσεις σχετικά με τη λήψη των αποφάσεων. 

Ads

Ιδιαιτέρως δε, αν ληφθεί υπόψη ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σήμερα το πρωί, δυο μόλις ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακαλέσει την απόφαση, την στήριζε στα τηλεοπτικά παράθυρα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1, απαντώντας αναφορικά με την κριτική που έφερε η απόφαση της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα απάντησε: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σε συννενόηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες, εν προκειμένω με την UEFA. Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά κι έχουν πολύ αυστηρές κυρώσεις για όποιον δεν τα τηρεί. Επίσης είναι αριθμημένες αυτές οι θέσεις. Ξέρουμε ποιος είναι αυτός που πηγαίνει οπότε είναι πολύ πιο εύκολη και η ιχνηλάτηση αν υπάρξει κάποιο κρούσμα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο»

Σκληρή κριτική για το θέμα επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξανδρος Νικολαΐδης σε δήλωση του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο με την πανδημία». «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί υπερθεμάτιζε για την απόφαση του υφυπουργού αθλητισμού κύριου Αυγενάκη σχετικά με την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα εν μέσω πανδημίας. Δυο ώρες αργότερα ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να αδειάσει πανηγυρικά και τον υφυπουργό του και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

«Αν θέλει να κάνει καψώνια στους υπουργούς του είναι δικαίωμά του. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο με την πανδημία. Το αλαλούμ, οι καθημερινές παλινωδίες και οι κινήσεις πανικού έχουν οδηγήσει όχι μόνο στην δραματική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και στην ολοένα και διογκούμενη δυσπιστία των πολιτών», καταλήγει.