Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας ζητώντας «ηθική δικαίωση» αλλά και την επιστροφή των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί. Σήμερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει κλείσει «για όλους».

Ads

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ, περίπου 10.000 άνδρες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων σε όλη τη Γερμανία. Η Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τότε είχε πληρώσει για την επιστροφή τους το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών (σήμερα περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ).

Όμως η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα κάθε πιθανότητα να καταβάλει αποζημιώσεις στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, ωστόσο πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν σε κοινά σχέδια, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών. Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με την Αθήνα και με την εβραϊκή κοινότητα για το θέμα αυτό, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, ο εκπρόσωπος είπε πως το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945. «Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμιζε ανέκαθεν ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε. 

Ads