«Υπάρχουν διαδικασίες στις οποίες ισχύουν ρήτρες εμπιστευτικότητας και επομένως δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε οτιδήποτε σχετικό», ήταν η απάντηση που έλαβε το tvxs.gr από εκπρόσωπο της Ελληνικός Χρυσός στο ερώτημα εάν η εταιρία έχει καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ads

Η ερώτησή μας έγινε σε συνέχεια δημοσιεύματος του οικονομικού ιστότοπου Euro2day.gr την Τρίτη 28 Ιουνίου με τίτλο «Στο Ταμείο Ανάκαμψης για επένδυση €1 δισ. η ‘Ελληνικός Χρυσός’» και ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάκαμψης, Κώστα Σκρέκα και Άδωνι Γεωργιάδη.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr της 18ης Ιουνίου είχαμε καταγράψει μια αλληλουχία δηλώσεων πολιτικών παραγόντων και της ίδιας της εταιρίας που μπορεί να ερμηνευθεί ως σύνδεση της διατήρησης ή της αύξησης των θέσεων εργασίας στην Ελληνικός Χρυσός με την εύρεση ή μη νέας χρηματοδότησης της επένδυσης στη βορειοανατολική Χαλκιδική.

Η ίδια η εταιρία σε ανακοίνωση-απάντηση προς τον δήμαρχο Αριστοτέλη είχε αναφερθεί σε σενάριο αποτυχίας της προσπάθειας μετασχηματισμού της που θα έθετε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. «Η προσπάθεια μετασχηματισμού του οργανισμού μας, αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής αναπτυξιακής πορείας της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός και των εμβληματικών έργων στην τοπική κοινωνία που τη συνοδεύουν, ενώ τυχόν αποτυχία της θα θέσει σε κίνδυνο την επένδυση εν συνόλω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας», ήταν η ακριβής διατύπωση.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς είχαν ρωτήσει τον υπουργό κο. Σκρέκα σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Ελληνικός Χρυσός στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υπουργός δεν απάντησε αλλά υποστήριξε ότι η επιβίωση της Ελληνικός Χρυσός επαφίεται, προς το παρόν τουλάχιστον, στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης: «Εσείς θέλατε να την κλείσετε και εγκαλείτε τώρα εμάς που την κρατάμε ανοιχτή και την στηρίζουμε για να διπλασιαστούν οι θέσεις εργασίας;», είπε ο κ. Σκρέκας απαντώντας στον κο. Φάμελλο.

Χρηματοδότηση 500 + 300 εκατ. ευρώ;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr επικαλούμενο πληροφορίες, «το business plan που έχει καταθέσει η ‘Ελληνικός Χρυσός’ στην Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση του 1 δισ. ευρώ έχει την εξής κατανομή: Η ίδια συμμετοχή της εταιρείας προσδιορίζεται στα 200 εκατ. ευρώ (20% του capex), 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα δάνεια του RRF (σ.σ Ταμείο Ανάκαμψης) και 30% από τραπεζικό δανεισμό».

«Το συνολικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότησης της ανάπτυξης νέου ορυχείου θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ και η εταιρεία προχωρά τη διαδικασία του φακέλου και των συζητήσεων για την ένταξη στις χρηματοδοτήσεις του RRF απ’ όπου θα χρηματοδοτηθεί τμήμα της επένδυσης», σημειώνεται στο ρεπορτάζ το οποίο δεν έχει διαψευστεί από την Ελληνικός Χρυσός.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, «η Ελληνικός Χρυσός έχει ετήσιες επιχειρησιακές ζημίες άνω των 70 εκατ. ευρώ με συσσωρευμένες ζημίες της τάξης των 500 εκατ. και συνεχίζει τη λειτουργία της χάρη στον διαρκή δανεισμό από τη μητρική εταιρεία», δηλαδή την καναδική Eldorado Gold.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Σκρέκα και Γεωργιάδη

Την περασμένη Πέμπτη 30 Ιουνίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική Κυριακή Μάλαμα μαζί με 35 ακόμα βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με τίτλο «ετοιμάζεται σκανδαλώδης χρηματοδότηση της Ελληνικός Χρυσός από το Ταμείο Aνάκαμψης ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ;»

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στα προαναφερθέντα δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου και σημειώνεται: «Η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εμφανίζεται τα τελευταία, τουλάχιστον, 5 έτη να καταγράφει αρνητικές οικονομικές χρήσεις, φέρεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα να αιτείται την συγκεκριμένη χρηματοδότηση για να θέσει σε λειτουργία το μεταλλευτικό μέτωπο των Σκουριών, για το οποίο, όπως έχουν δηλώσει επανειλλημένα οι εκπρόσωποι της, αναζητά χρηματοδότηση και πόρους».

Και συνεχίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Επειδή είναι σκανδαλώδες να χρηματοδοτείται με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης μια εταιρεία που συστηματικά και επιβεβαιωμένα με δικαστικές αποφάσεις, επιδεικνύει μη συμμόρφωση σε υποχρεώσεις που συμβατικά αναλαμβάνει. Επειδή είναι σκανδαλώδες να επιδοτείται μια εταιρία που παρουσιάζει ζημίες τα τελευταία πέντε χρόνια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί :

Έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» από το Ταμείο Ανάκαμψης;
Σκοπεύετε να διαθέσετε ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης στην εν λόγω εταιρεία με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου;»