Την άποψη ότι η χώρα έχει μπει οριστικά στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας, διατυπώνει ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δεν εκτιμά ότι υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει το σχήμα Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ δύναμη ευθύνης, που θα εγγυηθεί την πολιτική αλλαγή στη χώρα με αξιοπιστία και σταθερότητα.

Ads

«Η εκτίμηση που έχω είναι ότι βρισκόμαστε μακριά από την πιθανότητα αυτοδυναμίας. Θεωρώ, άλλωστε, ότι η χώρα έχει μπει οριστικά στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας. Δεν είναι ούτε αριθμητικό ούτε ποσοτικό το θέμα. Η πολιτική ζωή οφείλει να περάσει σε πολιτικές συνθέσεις και να διαμορφώσει, χάριν της κοινωνίας, μια νέα κουλτούρα προοδευτικών συνεργασιών», δηλώσνει ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών της Δευτέρας.

Σχολιάζοντας το ναυάγιο της συνεργασία ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης λέει: «Σας θυμίζω ότι με απόφαση του συνεδρίου μας βρισκόμασταν από το καλοκαίρι σε συζητήσεις προγραμματικού χαρακτήρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με δυνάμεις της Πολιτικής Οικολογίας και με συλλογικότητες του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σ’ αυτές τις συζητήσεις προσερχόμασταν έχοντας δύο κόκκινες γραμμές: Η μία ήταν ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκλιση έπρεπε να υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Η δεύτερη ότι για μας ήταν αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά μας. Δεν ετέθη ποτέ θέμα ένταξης της ΔΗΜΑΡ σε άλλο κόμμα. Κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και ενώ οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη δήλωσε ξαφνικά ότι όρος είναι η αποδοχή του προγράμματος της ΔΕΘ. Ετσι, όπως αντιλαμβάνεστε, ακύρωσε κάθε δυνατότητα προεκλογικής συνεργασίας».

Αναφορικά με τη συνεργασία ΔΗΜΑΡ με τους Πράσινους- Αλληλεγγύη σημειώνει ότι δεν πρόκειται για ευκαιριακή εκλογική σύμπραξη. κι ότι πρόκειται για μια ισότιμη συνάντηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας. Όσον αφορά τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγων Πράσινων, χωρίς να κατανομάζει καμία παράταξη λέει πως «τα άλλα κόμματα απορροφούν οικολόγους, στο πλαίσιο μιας αντίληψης που αντιλαμβάνεται την οικολογία ως πολιτικό συμπλήρωμα. Εμείς αντιθέτως συνήψαμε προγραμματική συμφωνία με τους Πράσινους και το κόμμα τους διατηρεί την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια».

Ads

Τέλος, για την πολιτική αλλαγή και τον τερματισμό των αδιέξοδων πολιτικών της συγκυβέρνησης και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης, ο Φώτης Κουβέλης σημειώνει πως «Για να επιβεβαιωθεί αυτή η θέση απαιτείται η δημιουργία ενός νέου μπλοκ εξουσίας, που θα εγγυηθεί και θα φέρει σε πέρας αξιόπιστα και με σταθερότητα την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα. Μπορεί να αποδειχτεί και επώδυνη, εάν δεν καμφθούν οι μαξιμαλισμοί και η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων».