Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να συμφωνηθεί το «τελικό» πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε συνένετευξή του στους Financial Times. Όπως και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι, ο κ. Μοσκοβισί δεν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Ads

 
Ερωτηθείς αν η επίτευξη της συμφωνίας μπορεί να συνεπάγεται κάποιο επίπεδο διαγραφής χρέους από τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε:
 
«Όλες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε. Αν το κάνουμε, θα αφήσουμε πίσω μας το θέμα που δηλητηρίασε την Ευρωζώνη για δύο χρόνια».
 
Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Eurogroup, που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, θα συμφωνήσει στη βοήθεια για την Ελλάδα.
 
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει από αυτή την πολύ σημαντική πρόκληση. Είμαι σαφώς αισιόδοξος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία απόφαση», δήλωσε ο κ. Γκρίλι. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, συμμετέχει στις προσπάθειες να στηριχθεί η Ελλάδα.
 
«Αυτή την ώρα, επικεντρώνουμε στο να βρούμε μία λύση μαζί με τις υποδείξεις και τις συμβουλές του ΔΝΤ», πρόσθεσε ο υπουργός.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι δανειστές της χώρας θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους σημείωσε: «Εάν ρωτήσεις οποιαδήποτε κυβέρνηση που είναι δανειστής εάν το OSI (κούρεμα επίσημου τομέα) είναι καλή ιδέα, ασφαλώς και δεν είναι ελκυστική».

O Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν τόνισε χθες ότι η λύση στο υπέρογκο χρέος της Ελλάδας θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μέτρων χωρίς να αλλάζει όμως το συνολικό ποσό των οφειλών της χώρας.
 
Αντιθέτως, ο Λικ Κοέν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υποστήριξε ότι η διαγραφή μέρους του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις λύσεις που εξετάζονται.