Την μη αποδοχή της υπουργοποίησής του γνωστοποίησε με δήλωσή του στο ieidiseis.gr o Ευάγγελος Αποστολάκης σημειώνοντας πως απαραίτηση προϋποθέση για την αποδοχή της πρότασης ήταν ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση, κάτι που δεν συνέβη και όπως προκύπτει από τα γεγονότα δεν επεδίωξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Αναλυτικά η δήλωση Αποστολάκη έχει ως εξής: «Αυτό (σημ: η συμφωνία να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας) έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο της μη αποδοχής της πρότασης

Ads

Υπενθυμίζεται πως κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν νωρίτερα πως υπήρχε πριν από την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να  δοθεί η εικόνα της διακομματικής συναίνεσης. Ωστόσο, όπως επισήμαναν από την Κουμουνδούρου – και επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – η επικοινωνία έγινε λίγο πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όχι για τη συναίνεση αλλά για την ενημέρωση της πρωθυπουργικής απόφασης, και σχολίαζαν πως αυτές δεν οι κινήσεις δεν έχουν καμία σχέση με συναίνεση. 

Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικοινωνία για το ζήτημα είχε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και ο ίδιος ο κύριος Αποστολάκης με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει την αντίθεσή του σημειώνοντας ότι  «μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία». Μάλιστα, ο κύριος Αποστολάκης φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αποστολάκης νιώθει εξαπατημένος τόσο σε σχέση με την διακομματική συναίνεση που δεν υπάρχει όσο και με τις αρμοδιότητες με τις οποίες θα προικιζόταν το υπουργείο του. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν δόθηκαν τελικά στο υπουργείο αρμοδιότητες που αρχικά του είχαν υποσχεθεί.

Ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του δήλωσε ότι «εγώ δεν είμαι αποστάτης». «Πρόεδρε με παγίδευσαν. Μου είπαν ότι υπάρχει συναίνεση γιατί αυτό το σχέδιο μπορεί μόνο έτσι να προχωρήσει. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω από την αντίδρασή σας, συναίνεση δεν υπάρχει. Θα κάνω δήλωση που θα λέω ότι δεν αποδέχομαι την πρόταση» φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Επίσης έγινε γνωστό ότι μετά τις ανακοινώσεις του κ. Οικονόμου και την αναγγελία της υπουργοποίησης Αποστολάκη τον πήρε τηλέφωνο ο γιός του απο την Κρήτη και του δήλωσε ότι διαφωνεί ενώ του διαμήνυσε ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην μεγαλόνησο. Επίσης φέρεται να του τηλεφώνησε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και του εξέφρασε την αντίθεσή της.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παγιδεύσει τον Ευάγγελο Αποστολάκη

Μετά την δήλωση μη αποδοχής της υπουργοποίησης του εκ μέρους του Ευάγγελου Αποστολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του “επιτελικού κράτους”».

«Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του. 

Πηγές από την Κουμουνδούρου, τόνιζαν επίσης πως «ο πρωθυπουργός «προσπάθησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά, για την υπουργοποίησή του. Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κ. Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο».