Δεν έχουν συμπεριληφθεί στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους δύο δολοφόνους του 27χρονου Πακιστανού Σεχζάτ Λουκμάν τα ρατσιστικά κίνητρα, όπως καταγγέλλει η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, αποφορτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υπόθεση από τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά της. Oι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους δύο δράστες είναι η παράνομη οπλοκατοχή και ανθρωποκτονία από πρόθεση. Σημειώνεται πως στο σπίτι του ενός από τους δράστες βρέθηκαν πενήντα προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Για «προδιαγεγραμμένο φόνο» κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνοντας πως «τυχόν αποτυχία των ελληνικών αρχών για ακόμη μία φορά να αναδείξουν τον ρατσιστικό χαρακτήρα της δολοφονίας του Πακιστανού Loqman θα σημαίνει όχι μόνο ρατσιστική από πλευράς του κράτους μεταχείριση του θύματος, αλλά και νομιμοποίηση της πολιτικής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής»
 
Υπενθυμίζεται πως η τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό συνιστά επιβαρυντικό στοιχείο. Ειδικότερα όπως ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»
 
«Στους γενικούς κανόνες για την επιμέτρηση της ποινής του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα που προστέθηκε με νόμο του 2008, συνιστά επιβαρυντική περίπτωση η τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος, όταν τελείται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό». «Αυτή η διάταξη δεν έχει συμπεριληφθεί στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά των δύο φασιστών που φέρονται ως δράστες του ρατσιστικού εγκλήματος στα Πετράλωνα», τόνισε και πρόσθεσε:

 
«Είτε ο εισαγγελέας αγνοεί αυτή τη διάταξη γιατί έχει περιπέσει επί τρία-τριάμιση χρόνια σε αχρησία καθώς η εισαγγελία δεν την έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, είτε θέλει να αποφορτίσει την υπόθεση από τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά της. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ξέρουμε πως υπάρχουν εκατοντάδες επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα και δεν έχουμε δει ποτέ να έχει απασχοληθεί η εισαγγελία για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων». 
 

Ads

Διαβάστε επίσης: Οργή για την εν ψυχρώ δολοφονία μετανάστη
 

«H άγρια δολοφονία του Πακιστανού Σεχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα προφανώς δεν συνιστά μεμονωμένο περιστατικό, ούτε άτυχη στιγμή. Ήταν προδιαγεγραμμένη γιατί γίνεται σε ένα περιβάλλον όπου ένα κόμμα, του οποίου τα μέλη εγκληματούν συστηματικά και ανεμπόδιστα τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα, προτρέπει ανοιχτά τους πολίτες στην άσκηση βίας και στη δημιουργία ταγμάτων ασφαλείας, την ίδια ώρα που το κράτος επιδεικνύει πλήρη αδυναμία στην αντιμετώπισή της», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συνεχίζει:
 
«Καθώς το πολιτικό σύστημα ατενίζει τους βουλευτές της Χ.Α. να κάθονται ένοπλοι στο Κοινοβούλιο ωσάν να βρίσκονται στο σαλούν, η απαίτηση της καταδίκης της βίας από όπου και αν προέρχεται ακούγεται «πρώτα ως τραγωδία, ύστερα ως φάρσα», αφού από τη μια πλευρά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξαντλεί τις αστυνομικές δυνάμεις σε εκκενώσεις κατειλημμένων κτηρίων τις οποίες ούτε καν αιτούνται οι νόμιμοι δικαιούχοι, και από την άλλη επιδεικνύει πλήρη απροθυμία να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά, ναζιστική βία. Όσο δε κι αν ο Υπουργός διαβεβαιώνει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση και ότι οι δράστες συνελήφθησαν, δυστυχώς δεν εγγυάται ότι αυτό το έγκλημα θα αντιμετωπιστεί όχι ως μια κοινή δολοφονία, αλλά ως έγκλημα ρατσιστικού μίσους».
 
«Ένα μίσος που ξεκινά από τη Χρυσή Αυγή και νομιμοποιείται στις πολιτικές της «μηδενικής ανοχής στη λαθρομετανάστευση» που αφήνουν χιλιάδες ανθρώπους απροστάτευτους στη ρατσιστική βία, αφού όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η καταγγελία της στην αστυνομία από το θύμα θα σημάνει αυτόματα την απέλασή του και την ατιμωρησία των ενόχων. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι, εάν ο άνθρωπος είχε επιζήσει, το πιθανότερο είναι ότι απλώς δεν θα μαθαίναμε ποτέ τίποτα και οι δράστες θα συνέχιζαν προστατευμένοι, ατιμώρητοι και ανενόχλητοι. Όπως πάντα»
 
«Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του ανθρώπου έχει πολλάκις επισημάνει, όπως τονίζει, στα θεσμικά όργανα της πολιτείας ότι η κωλυσιεργία ή ανικανότητα όλων των συναρμόδιων αρχών για την επιβολή της νομιμότητας και την ποινική καταδίκη τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων μίσους θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και την κοινωνική ειρήνη. Τυχόν αποτυχία των ελληνικών αρχών για ακόμη μία φορά να αναδείξουν τον ρατσιστικό χαρακτήρα της δολοφονίας του Πακιστανού Loqman θα σημαίνει όχι μόνο ρατσιστική από πλευράς του κράτους μεταχείριση του θύματος, αλλά και νομιμοποίηση της πολιτικής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής».