«Δύσκολα βγαίνουν οι 180 κύριε πρόεδρε». Αυτό ενδεχομένως να είπε κάποιος στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά απευθυνόμενος στον ίδιο το βράδυ του Σαββάτου, λίγο αφότου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Τρεις ακόμη βουλευτές του κόμματος, η Μαρία Ρεπούση, η Μαρία Γιαννακάκη και ο Γιώργος Κυρίτσης είχαν μόλις συνταχθεί με εκείνο το εσωτερικό «μπλοκ» που δεν θέλει τον Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας παρατείνοντας έτσι την ζωή της κυβέρνησης.

Ads

 
Η Μαρία Γιαννακάκη μιλώντας στο Tvxs ήταν κάθετη: Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να απεμπλακεί από την δίνη – όπως εκτιμά ότι θα λειτουργήσει για την Αγ. Κωνσταντίνου – της προεδρολογίας γνωρίζοντας πως «δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί για μικροπολιτική». «Η ΔΗΜΑΡ έφυγε από την κυβέρνηση καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται η προγραμματική συμφωνία μετά την ΕΡΤ. Θα ήταν ανορθόδοξο να επιστρέψει τώρα και να δώσει φιλί ζωής για ακόμη ενάμισι χρόνο. Θα προκύψει το ερώτημα γιατί φύγαμε εξαρχής», εξήγησε σημειώνοντας ότι οι προοπτικές για την ΔΗΜΑΡ δείχνουν ότι θα μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές.
 
«Για αυτό έκανα και την συγκεκριμένη εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή, έχοντας ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο. Δεν μπορεί να αναφέρεται σε αυτό σαν εξωτερικός παρατηρητής όταν το όνομά του εμπλέκεται τόσο σαφώς», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι και η Μαρία Ρεπούση, έχει από καιρό τοποθετηθεί κατά της συνεργασίας της Αγ. Κωνσταντίνου με την κυβέρνηση.

Καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει τους απαραίτητους βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο ούτε και με την τρίτη ψηφοφορία, που απαιτεί 180 ψήφους, προκειμένου να μην προκηρυχθούν εκλογές μετράει τα «κουκιά». Στην στρατηγική αυτή επιστράτευσε και τη ΔΗΜΑΡ με τους 11 βουλευτές της ανεβάζοντας τον ενδεχόμενο συνασπισμό υπέρ της εκλογής ΠτΔ από την παρούσα Βουλή σε 165 βουλευτές.
 
Όμως η άρνηση ακόμη τριών βουλευτών της Αγ. Κωνσταντίνου να στηρίξουν την υποψηφιότητα Κουβέλη – υπενθυμίζεται ότι την κάθετη αντίθεσή τους είχαν εκφράσει εξαρχής ο Γιάννης Πανούσης και η Ασημίνα Ξηροτύρη – αλλάζει τα δεδομένα. Αν η ανεύρεση 15 βουλευτών από την δεξαμενή των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών, των ανεξάρτητων ή ανέλπιστων άλλων πρόθυμων ήταν προηγουμένως δύσκολη, τώρα η ανεύρεση 20 φαντάζει άθλος αν όχι αδύνατη. Εξάλλου η κυβέρνηση αναζητά παράλληλους δρόμους παράτασης ζωής όπως με την εξαγγελία φοροελαφρύνσεων ή μετάθεσης του έργου της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για μετά το 2015.
   
Μετά και από αυτά, το Συνέδριο του κόμματος στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να είναι εκρηκτικό. Παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου στελέχη ζητούσαν ολιγοήμερη αναβολή του και ο υπέρμαχος της συνεργασίας με την κεντροαριστερά, Σπύρος Λυκούδης, ζητούσε επ’ αόριστον αναβολή «μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο» σχετικά με τα της Προεδρίας, σε σύνολο 108 μελών, υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου τον Οκτώβριο, ύστερα από πρόταση του γραμματέα της Κ.Ε. Θανάση Θεοχαρόπουλου, τάχτηκαν 63 μέλη. Ακόμη, 17 μέλη υπερψήφισαν πρόταση πραγματοποίησής του το Νοέμβριο, ενώ 24 μέλη υποστήριξαν την πρόταση Λυκούδη. Καταγράφηκαν και τέσσερα λευκά.
 
Την πρόταση για άμεση διεξαγωγή του συνεδρίου κατέθεσαν στελέχη του Αριστερού Δικτύου, ενώ τη χρονική του μετάθεση για τον Νοέμβριο, στελέχη κοντά στον Φώτη Κουβέλη όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Όπως εξήγησε στο Tvxs ο Θ. Μαργαρίτης επρόκειτο για μια προσπάθεια αποφυγής εσωτερικών εντάσεων: «Ήταν μια προσπάθεια για καλύτερη προετοιμασία του Συνεδρίου μπροστά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και ενωτική, συνθετική κυρίως, για να αποφευχθεί η σύγκρουση και η ρήξη με την Τάση του Λυκούδη». 

Ads