Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, θα συνεχίσει να συμμετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρά τις αντιδράσεις ευρωπαϊκών αντιρατσιστικών οργανώσεων και βουλευτών από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.  Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού, η επιτροπή της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποδέχθηκε τη συμμετοχή της Ελένης Ζαρούλια στις εργασίες του Σώματος, όπως και του Ούγγρου βουλευτή Ταμάς Γκάουντι Νάγκι.
 

Ads

«Η απόφαση αυτή δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως έκφραση υποστήριξης ή αναγνώρισης, έστω και εμμέσως, της δράσης, των ιδεωδών, των πράξεων ή των πολιτικών τους θέσεων, που η Κοινοβουλευτική Συνέλευση καταγγέλλει κατά τα 63 έτη ύπαρξής της», αναφέρεται στη σχετική δήλωση.
 
Παράλληλα, η επιτροπή καλεί τη Συνέλευση, «να ανανεώσει την αποφασιστικότητά της να προωθεί και να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τον κράτος δικαίου με έμφαση στην καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού».
 
Τέλος, επισημαίνει ότι «με το Άρθρο 7 παρ.1 δεν μπορούν να ελεγχθούν τα  διαπιστευτήρια μεμονωμένων μελών αποτελεσματικά, ώστε να λάβει μέτρα σε περίπτωση που οι πράξεις  ή οι φραστικές διατυπώσεις ενός μέλους σοβαρά και συστηματικά παραβιάζουν τις αρχές που υπερασπίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης. Και συστήνει την εξέταση αυτού του ζητήματος στο άμεσο μέλλον, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης της Συνέλευσης και την επανεξέταση άλλης διατύπωσης του Άρθρου ώστε να λαμβάνει υπόψη του τις εκφρασθείσες ανησυχίες των μελών για το ζήτημα».
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γ.Δραγασάκης, Δ.Παπαδημούλης και Π.Τατσόπουλος, σε κοινή δήλωσή τους, χαρακτηρίζουν την απόφαση ως «θετικό βήμα», σημειώνοντας: «Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή, στην οποία συνέβαλε με πρωτοβουλίες της και η Ομάδα της «Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς» μαζί με δυνάμεις από το ευρύτερο αντιφασιστικό φάσμα, αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα διότι επί της ουσίας καταδικάζει και απομονώνει τις ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις και ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή των κανονισμών, αποδεχόμενη επί της ουσίας ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης του φασισμού δεν είναι θέμα διαδικασιών αλλά βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, όπως πολλοί βουλευτές με τις ομιλίες τους τόνισαν. Μετά και τη σημερινή εξέλιξη επιβάλλεται και η ελληνική Βουλή να επανεξετάσει το θέμα με ανάλογο πνεύμα και πολιτικά κριτήρια».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ.Γεννηματά δήλωσε: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί η Επιτροπή Κανονισμού, Ασυλίας και Θεσμικών Σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σημερινή απόφασή της τάχθηκε υπέρ της άποψης που έχουμε αναδείξει ότι η Χρυσή Αυγή κινείται εκτός του πλαισίου του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού, εκτός του φάσματος της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως την αντιλαμβανόμαστε στην Ευρώπη.
 
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν θέσει προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής το ζήτημα της συμμετοχής βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην ελληνική αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο. Τώρα, η Βουλή των Ελλήνων καλείται να τοποθετηθεί απέναντι στο ζήτημα αυτό που ενεργοποίησε τα πανευρωπαϊκά δημοκρατικά αντανακλαστικά».

Tην ικανοποίησή της για τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Κανονισμού, Ασυλίας και Θεσμικών Σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει και η ΔΗΜΑΡ. Όπως αναφέρει, πρόκειται για μία αυτονόητη απόφαση, που συμβαδίζει πλήρως με τις ιδέες και τις αρχές της δημοκρατίας και αποτελεί όχι μόνο ένα πρώτο βήμα, αλλά και ένα σαφές μήνυμα πως στην Ευρώπη δεν έχει θέση ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.
 
Υπενθυμίζεται πως οι δύο βουλευτές, των οποίων τα διαπιστευτήρια έγιναν σήμερα αποδεκτά από την επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν χαρακτηριστεί ως συμμετέχοντες σε φασιστικά και ρατσιστικά πολιτικά κόμματα.
 
Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στις συνελεύσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από αρκετές ευρωπαϊκές αντιρατσιστικές οργανώσεις.
 
Τρεις βουλευτές, δύο από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τη ΔΗΜΑΡ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη είχαν ζητήσει τη διερεύνηση του αποκλεισμού της Ελένης Ζαρούλια από την ελληνική αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι βουλευτές είχαν χαρακτηρίσει «αντιφατικό και τραγικά ειρωνικό το γεγονός της συμμετοχής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού, ενός πολιτικού κόμματος-οργάνωσης, που παραβιάζει στην πράξη και με βίαιες ενέργειες τα δικαιώματα ημεδαπών και αλλοδαπών κατοίκων της χώρας μας», ενώ η Ιπποκράτους είχε ζητήσει από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της πάνω στο θέμα.
 
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM) έχει προκαταβολικά χαρακτηρίσει τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης ως «τεράστια νίκη της δημοκρατίας που θα ακουστεί στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ads