Σε δέκα ανέρχονται πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα καθώς όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη κρούσμα.

Ads

Πρόκειται για τη σύζυγο του 66χρονου που ήταν το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα και επίσης μέλος της ομάδας που ταξίδεψε σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Σε αντίθεση με τον σύζυγό της, η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Με σοβαρή πνευμονία ο 66χρονος 

Αντίθετα ο 66χρονος σύζυγός της που ανακοινώθηκε, χθες, ως το ένατο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα, νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου με σοβαρή πνευμονία.  Δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση των επαφών τους στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς. Επιπλέον, ελέγχονται ακόμη 50 άτομα που πήραν μέρος στην θρησκευτική εκδρομή. 

Ads

«Καραντίνα» σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο

Μετά τη διάγνωση του 66χρονου αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο από τις αρχές. Συγκεκριμένα, κλείνουν Πέμπτη και Παρασκευή για προληπτικούς λόγους τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, λόγω του κορονοϊού. Ακυρώνονται επίσης οι αθλητικές εκδηλώσεις, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, οι εκδηλώσεις πολιτιστικές και οι συναθροίσεις στους ίδιους νομούς, ενώ κλειστά θα μείνουν θέατρα και κινηματογράφοι για τις 5 και 6 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδεψαν με γκρουπ

Ο 66χρονος και η σύζυγός του είχαν ταξιδέψει με ακόμη 50 άτομα στα Ιεροσόλυμα και το Σινά. Όπως δήλωσε, χθες – πριν ανακοινωθεί το δέκατο κρούσμα – στο MEGA, ο πατήρ Γεώργιος που επίσης ήταν στο γκρουπ κάποιοι από τους συνεπιβάτες φαίνεται πως έχουν ήπια συμπτώματα γρίπης, τα οποία εκδήλωσαν αφού επέστρεψαν από το ταξίδι. Όλα τα άτομα του γκρουπ έχουν ειδοποιηθεί να μεταβούν στο νοσοκομείο του Ρίου για να ελεγχθούν για κοροναϊό.

Συναγερμός στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τo Patrastimes, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ο 66χρονος νοσηλεύεται από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Βάσει αυτής εισήχθη στην Παθολογική Κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, ενώ άγνωστο παραμένει αν είχε αναφέρει το ταξίδι του σε χώρες με κρούσματα.

Ήδη τέσσερα άτομα από το προσωπικό της κλινικής, όπου νοσηλευόταν ο άνδρας, έχουν μπει σε κατ’ οίκον καραντίνα, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών που είχε ο άνδρας, τόσο με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην εκδρομή, όσο και με τους ασθενείς, συνοδούς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς ο άνδρας είχε μεταβεί αρχικώς στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ρίου, σύμφωνα με το thebest.gr. 

Σε καραντίνα και γιατροί και προσωπικό του νοσοκομείου του Ρίου και της Αμαλιάδας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, που μίλησε στο Documento, όσοι γιατροί και νοσηλευτές ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχουν τεθεί σε καραντίνα, έχοντας λάβει εντολή να μην πάνε στην εργασίας τους για τις επόμενες 14-15 ημέρες. «Γιατί τέθηκαν οι συνάδελφοι μου σε κίνδυνο;» διερωτήθηκε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι ο ασθενής έπρεπε από το πρώτο βράδυ να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς του Ρίου και να είχε μπει αμέσως σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης.

Στο μεταξύ, δεν θα γίνονται εφημερίες στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αμαλιάδας όπου διακομίστηκε αρχικά ο 66χρονος, όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος. Σύμφωνα με τον διοικητή, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, το προσωπικό έχει μπει σε καραντίνα με απόφαση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που βρίσκεται από χθες στην Αμαλιάδα. Ως εκ τούτου, όπως είπε ο διοικητής, τα άκρως επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Όσον αφορά στην διαχείριση του ένατου κρούσματος κοροναϊού, ο Χρήστος Χριστόπουλος είπε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για αυτές τις περιπτώσεις.