Τη διάθεση 15 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018, που ψηφίστηκε σήμερα, για την ανακούφιση όσων επλήγησαν απ' τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, επικύρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, υιοθετώντας τη σχετική πρόταση της διοίκησης.

Έτσι, προχωρά η άμεση υλοποίηση της δέσμευσης της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη Μάνδρα, την περασμένη Τρίτη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «βιώσιμο, συνθετικό, αναπτυξιακό, επενδυτικό, με κοινωνική στόχευση», επισημαίνοντας ότι βασικοί του στόχοι είναι να «προχωρήσουν κατά προτεραιότητα τα έργα που έχουν ενταχθεί στη Δυτική Αττική» - το 23% του Προϋπολογισμού, των ίδιων πόρων της Περιφέρειας, περίπου μισό δις ευρώ, αφορά σε αντιπλημμυρικά έργα.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι μεταξύ των στόχων είναι «να γίνουν διαγωνισμοί για τα 193 έργα υπό δημοπράτηση, με προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά και να υπογραφούν οι Προγραμματικές Συμβάσεις τουλάχιστον στα μισά από τα 370 έργα που είναι σε διαδικασία ωρίμανσης και ελέγχου μελετών».

«Να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων της Αττικής, αυξάνοντας έτσι το επιχειρησιακό δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής κατά 50%», «να προχωρήσει ο υποθαλάσσιος αγωγός για την υδροδότηση της Αίγινας», «να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες αναβάθμισης του Πεδίου του Άρεως», κ.ά.

Από την πλευρά της η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε ευρωπαϊκά προγράμματα, Καλλιόπη Σταυροπούλου παρουσίασε το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, τονίζοντας «τις 204 κοινωνικές δομές που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την παρουσίαση των βασικότερων στόχων, της επόμενης οικονομικής χρονιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, μεταξύ άλλων τόνισε:

-Να δοθούν τα 15 εκατ. ευρώ εξ ιδίων πόρων της ΠΑΤΤ στις πληγείσες περιοχές στη Δυτική Αττική με βάση τις προτάσεις των δημάρχων και των τοπικών φορέων, και να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα τα έργα που έχουν ενταχθεί στη Δυτική Αττική.

-Να γίνουν οι διαγωνισμοί για τα 193 έργα υπό δημοπράτηση, με προτεραιότητα φυσικά στα αντιπλημμυρικά και να υπογραφούν οι Προγραμματικές Συμβάσεις τουλάχιστον στα μισά από τα 370 έργα που είναι σε διαδικασία ωρίμανσης και ελέγχου μελετών.

-Να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των Νοσοκομείων της Αττικής, που θα αυξήσουν το επιχειρησιακό δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής κατά 50%

-Να εγκατασταθούν οι ανάδοχοι σε 6 νέες μεγάλες παρεμβάσεις της Περιφέρειας, (στους κόμβους Σκαραμαγκά , στους Περιφερειακούς δρόμους Μάνδρα –Οινόη και Διόνυσος –Νέα Μάκρη, στα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στον υποθαλάσσιο αγωγό για την υδροδότηση της, στην αναβάθμιση των υποδομών και την λειτουργικότητα του Πεδίου του Άρεως κ.α.

Ο κ. Καραμάνος χαρακτήρισε «διεκδικητική» τη στάση της Περιφέρειας απέναντι στην κυβέρνηση , υπενθυμίζοντας την επιτυχή έκβαση της αναγραφής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας σε χωριστό κωδικό επί του προϋπολογισμού αλλά και στην αύξηση των κονδυλίων από το κεντρικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Αναφέρθηκε στη δυσκολία προώθησης των νομοθετικών ρυθμίσεων καθώς προσκρούουν στην «άκαμπτη στάση ανωτέρων υπηρεσιακών στελεχών», όπως επισήμανε σημειώνοντας ότι «Σε κάθε ρύθμιση, ο γενικός κανόνας είναι η άρνηση και η καχυποψία». Παρόλα αυτά υπογράμμισε «μόνο για το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής προωθήσαμε 16 νομοθετικές ρυθμίσεις με συνεχή μάχη με επιχειρήματα και με μεθοδικότητα».

Ειδικότερα για την κοινωνική πολιτική, μόνο μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΠ Αττικής η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πόπη Σταυροπούλου, τόνισε ότι χρηματοδοτούνται 204 συνολικά, 56 Κέντρα Κοινότητας ( 9 με παράρτημα Ρομά) , 53 κοινωνικά παντοπωλεία, , 22 δομές παροχής συσσιτίου, 39 κοινωνικά φαρμακεία, 25 κέντρα ημερήσιας φροντίδας και 8 κέντρα ηλικιωμένων με περισσότερους από 550 απασχολούμενους και περισσότερους από 110.000 ωφελούμενους.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας που αφορά το 2018 η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει 1034 έργα από τα οποία το 23% του προϋπολογισμού είναι αντιπλημμυρικά, το 20,4% οδοποιία κα τα 10,2 αθλητικά έργα.

Για τη Δ. Αττική περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα 111 έργα συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, ενώ για τον δήμο Μάνδρας - Ειδιλλείας προβλέπονται 11 έργα συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ .

Τέλος κριτική σε ήπιους τόνους άσκησαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για έλλειψη σε έργα σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα «προς όφελος του λαού» και υπερβολικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.