Δεκαεννέα πλοία – βόμβες στον  βυθό της Ελευσίνας απειλούν το οικοσύστημα της περιοχής.

Ads

Ο πιο επιβαρυμένος περιβαλλοντικά θαλάσσιος κόλπος της Αττικής εκπέμπει  SOS για τα παροπλισμένα και βυθισμένα πλοία που σκουριάζουν στα έγκατα του.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας λεπτομερή καταγραφή όλων των επικινδύνων πλοίων, για να υπάρξει σαφής εικόνα για τον αριθμό, την κατάσταση τους και την ιδιοκτησία τους.

Με αφορμή το ναυάγιο του Αγία Ζώνη II οι υπηρεσίες του υπουργείου χαρτογραφούν λεπτομερώς τα παροπλισμένα πλοία και τα ναυάγια σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να ανελκυστούν τα πιο επικίνδυνα.

Ads

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του δεξαμενόπλοιου «SLOPS» στον όρμο της Βλύχας.  Δεκαεπτά χρόνια μετά την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή ενός ναυτεργάτη, το πλοίο βρίσκεται γεμάτο πετρελαιοειδή και πίσσα παρατημένο από τους ιδιοκτήτες:

Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας, αντικαθιστά το πλωτό φράγμα που περιβάλλει το «SLOPS» καθώς συχνά πέφτει θύμα πλιάτσικου. Πάνω από 25 ναυάγια στην ευρύτερη περιοχή, δηλητηριάζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και δημιουργούν κινδύνους για την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Λίγα μέτρα μακρύτερα από τα Ναυπηγεία, ορατό από την παλιά εθνική, βρίσκεται το κουφάρι του Mediterranean Sky. Το πολυτελές πλοίο παροπλίστηκε το 1996, λόγω χρεών. Μεταφέρθηκε από το λιμάνι της Πάτρας στην Ελευσίνα όπου εγκαταλείφθηκε. Στέκει μισοβυθισμένο 100 μέτρα από την ακτή και κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του.

Σε όλες τις περιπτώσεις ναυαγίων, οι Οργανισμοί Λιμένος, βάσει νόμου είναι υποχρεωμένοι να αναζητούν τους ιδιοκτήτες.

Εάν τους εντοπίσουν τότε στέλνουν εξώδικα, ειδάλλως προχωρούν σε δύο δημοσιεύσεις σε εφημερίδες με τις οποίες τους καλούν να εμφανιστούν. Εάν πάλι δεν δώσουν σημεία ζωής, προβαίνουν σε δύο πλειστηριασμούς, στους οποίους συνήθως δεν εμφανίζεται κανένας ενδιαφερόμενος, καθώς τα έξοδα ανέλκυσης ενός ναυαγίου είναι πολλά.

Πηγή: ΕΡΤ