Ένταση επικράτησε στα Εξάρχεια μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου στις φλόγες τυλίχτηκε κουβούκλιο στο εργοτάξιο του μετρό στο Συντριβάνι, μπροστά στο «Άσυλο του Παιδιού».

Ads

Η οδός Στουρνάρη ήταν το κύριο σημείο της αντιπαράθεσης των αντιεξουσιαστών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με συνεχή ρίψη μολότοφ, ενώ με δυο «αύρες» η αστυνομία έριξε τα οδοφράγματα σε Στουρναρη, Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη. Περί τις 9.30 οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν μπει στην πλατεία Εξαρχείων, με χημικά και μολότοφ να εκτοξεύονται από τις δύο πλευρές, ενώ στα social media αναφέρονται και τραυματισμοί.

Φωτιά άρπαξε μπαλκόνι διαμερίσματος στην οδό Σπύρου Τρικούπη από βόμβα μολότοφ, η οποία όμως ελέγχθηκε άμεσα από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Τους τριανταπέντε έχουν φτάσει οι προσαχθέντες από την ΕΛΑΣ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ads

Νωρίτερα οι εκδηλώσεις μνήμης κορυφώθηκαν με συγκεντρώσεις και πορείες μαθητών, οργανώσεων και κομμάτων στο κέντρο της Αθήνας ενώ ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Συγκέντρωση στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε και στο σημείο της δολοφονίας του στην οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι με μαθητικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις. Οι εν λόγω διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από μικρής έκτασης επεισόδια, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 27 προσαγωγές.

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γύρω από τα Πολυτεχνείο και την πλατεία Εξαρχείων επικεντρώθηκαν τα επεισόδια, με φλεγόμενα οδοφράγματα και ρίψη μολότοφ εναντίον των αστυνομιών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χημικά και χειορβομβίδες κρότου λάμψης. Στο σημείο βρέθηκε και η «αύρα» της ελληνικής αστυνομίας. Όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, εκτός από την οδό Πατησίων καθώς και τους δρόμους γύρω από τα Εξάχεια, έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ ανοιχτοί είναι πλέον και όλοι οι σταθμοί του μετρό.

Μεγάλη ένταση επικράτησε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου στις φλόγες τυλίχτηκε κουβούκλιο στο εργοτάξιο του μετρό στο Συντριβάνι. Ομάδα περίπου 50-70 ατόμων βγήκε στην οδό Εγνατία από τη Θεολογική Σχολή, που τελεί υπό κατάληψη, και πέταξε βόμβες μολότοφ στην περιοχή του Συντριβανίου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια να κατευθυνθούν προς τη Θεολογική Σχολή.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, ο οποίος δέχθηκε  πέτρα στο κεφάλι και διακομίσθηκε  στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη, ενώ προσήχθησαν περισσότερα από 20 άτομα και εξετάζεται η συμμετοχή τους στα επεισόδια.