Με την, ανοιχτή πλέον, παραδοχή ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η κόντρα Ε.Ε και ΔΝΤ καθυστερεί την ελληνική αξιολόγηση, καταβάλλονται στις Βρυξέλλες οι τελευταίες προσπάθειες απεμπλοκής και γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των θεσμών σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών θα υπάρξει πιθανότατα αύριο δείπνο στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα είναι – μεταξύ άλλων – παρόντες ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ και ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, προκειμένου να καταβληθεί μια ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου.

Κατά άλλες πληροφορίες, το δείπνο είναι πιθανό να γίνει ακόμη και σήμερα, ενώ όπως μετέδωσε χθες το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ η ευρωπαϊκή πλευρά εξετάζει και το ενδεχόμενο να ζητήσει απ’ ευθείας παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ επιμένει να τοποθετεί το δημοσιονομικο κενό της επόμενης τριετίας ανάμεσα στα 7,5 και τα 9 δις ευρώ, ζητώντας ουσιαστικά και ισόποσα πρόσθετα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής πλευράς των θεσμών είναι πολύ πιο χαμηλές και αποδέχονται στην ουσία πως το μεγαλύτερο μέρος του κενού θα καλυφθεί μέσα από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Ads

Πηγές της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν σήμερα το απόγευμα ότι οι διαφορές μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ ως προς το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα παραμενουν ανοιχτές και δεν επιτρέπουν ακόμη την επιστροφή των επικεφαλής τυ κουαρτέτου στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ταυτόχρονα ωστοσο διαμήνυσε ότι «το ΔΝΤ πρέπει να πειστεί να κάνει στροφή στον ρεαλισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε επίσης το κλείσιμο της αξιολόγησης κοντά στο Πάσχα, καθοριστική ωστόσο πλέον για την έκβαση της διαπραγμάτευση είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 7 Μαρτίου.