Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), βαθμολόγησε την ΕΕ με 68 στα 100 και την Ελλάδα με 52,5 στα 100, τοποθετώντας την χώρα μας, για μία ακόμη χρονιά, στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Ads

Από το 2010, αναφέρει η έκθεση του EIGE, η Ελλάδα παραμένει σχεδόν στάσιμη σε ό,τι αφορά την έμφυλη ισότητα σε συγκεκριμένους τομείς: χρόνος, χρήμα, υγεία, εξουσία, εκπαίδευση και απασχόληση.

Οι μεγαλύτερες ανισότητες στην Ελλάδα εντοπίζονται στο θέμα της εξουσίας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 26η θέση στην Ε.Ε., ενώ στον τομέα στον οποίο έχουμε τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι σε αυτόν της λήψης οικονομικών αποφάσεων. Κακή φαίνεται πως είναι η κατάσταση και στον τομέα της πολιτικής, αφού φαίνεται ότι η πρόοδος έχει ανασταλεί, με τα ποσοστά γυναικών υπουργών να έχουν μειωθεί, από το 2021, από 20% στο 16%.

Μια μικρή αφορμή για αισιοδοξία αποτελεί η γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, που δείχνει να αυξάνεται: λίγο πριν από την εισαγωγή του μέτρου των ποσοστώσεων για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, η παρουσία γυναικών στα συμβούλια υπολογίστηκε, βάσει του Δείκτη, στο 15% (από 6% το 2010)

Ads

Όπως και πέρυσι, η Σουηδία και η Δανία είχαν τις κορυφαίες επιδόσεις στον φετινό δείκτη ισότητας των φύλων, ο οποίος συνδυάζει 31 διαφορετικούς δείκτες για το θέμα σε μια βαθμολογία 100. Τις σκανδιναβικές χώρες ακολουθούν η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γαλλία. Η Σλοβενία ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που είδε τη βαθμολογία της για την ισότητα των φύλων να μειώνεται φέτος, ενώ η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση στον δείκτη.

Ακόμη, οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στους λεγόμενους τομείς πρώτης γραμμής, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, όπου είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κορονοϊό, και βιώνουν περισσότερο άγχος, που σχετίζεται με την πανδημία. Αποτελούν ωστόσο την πλειονότητα των εργαζομένων στους τομείς που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας, όπως το λιανικό εμπόριο, η φιλοξενία και οι οικιακές εργασίες.

Όσον αφορά τη χρήση του χρόνου μεταξύ των δύο φύλων, η Ελλάδα παραμένει μεν 26η ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ωστόσο από το 2007, το έμφυλο χάσμα στον τομέα αυτό έχει μειωθεί από τις 29 στις 18 μονάδες, με τους άντρες να αναλαμβάνουν πλέον περισσότερες ευθύνες φροντίδας. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι στα ζευγάρια με παιδιά το χάσμα παραμένει πολύ υψηλό, με το 85% των γυναικών και μόνο το 46% των ανδρών να φροντίζουν άλλα άτομα στην καθημερινότητά τους. Αντίστοιχα, το 2016, το 85 % των γυναικών και μόνο το 16 % των ανδρών ανέφεραν ότι ασχολούνται με τις δουλειές του νοικοκυριού στην καθημερινότητά τους. Το χάσμα αυτό παραμένει το υψηλότερο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, σχετικά με τον τομέα των αμοιβών και την εκπαίδευση, το 2018, περίπου 36% των γυναικών (και μόλις το 16% των ανδρών) που φοιτούσαν σε ελληνικά πανεπιστήμια έκαναν σπουδές σε -λιγότερο επικερδή και αναγνωρισμένα- «θηλυκοποιημένα» επαγγέλματα όπως η εκπαίδευση, η υγεία και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο του έμφυλου διαχωρισμού και στην αγορά εργασίας.