Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας θα επαναφέρει η κυβέρνηση για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ads

 
«Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει» φέρεται να δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο Reuters, σημειώνοντας ότι αυτή η απόφαση προωθείται στο πλαίσιο του πακέτου περικοπών ύψους 11,5 δις ευρώ για την περίοδο 2013- 2014.
 
Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να σημείωσε ότι «την προηγούμενη φορά το μέτρο απλά δεν εφαρμόστηκε».
 
«Η Ελλάδα υποσχέθηκε πέρυσι να μειώσει σταδιακά μέσω προγράμματος εφεδρείας περίπου 30.000 δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας που έχει υπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ωστόσο, αποχώρησαν μόνο 6.500 υπάλληλοι κυρίως λόγο συνταξιοδότησης», συμπληρώνει το Reuters.

 
Υπενθυμίζεται ότι η εφεδρεία αποτελεί το νέο σημείο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, να απορρίπτει κατηγορηματικά την εφαρμογή της τονίζοντας πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει με «το φιάσκο της εφεδρείας». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως «έχουμε αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία», σημειώνοντας πως έχει δεσμευτεί προεκλογικά «ότι δεν θα γίνουν απολύσεις».
 
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως «το θέμα της εφεδρείας βρίσκεται στο τραπέζι στο τραπέζι καθώς «τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα» σχετικά με το πακέτο των 11,5 δις ευρώ, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε πως «όλα τα ενδεχόμενα συζητούνται».