Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ενόψει του αυριανού έκτακτου Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία στις 15:30 με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Νωρίτερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα της Ελλάδας κατά τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, ή κατά την συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δείχνουν ως πιθανότερη ημερομηνία λήψης αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα τη 16η Φεβρουαρίου. 
 

Ads

«Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε τόσο σύντομα σε τελικά συμπεράσματα» υποστήριξε ο Γιούνκερ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη συνεδρίαση του SPD στο Νάουεν της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποθέτει πως η συνολική διάθεση έχει αλλάξει τόσο, ώστε η ευρωζώνη να υιοθετήσει άνευ όρων το πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσίπρα».

 

«Ο Αλέξης Τσίπρας» σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε υπόψη «σε περιορισμένο μόνο βαθμό τις προτάσεις της ΕΕ για την κρίση χρέους» και υποστήριξε ότι «οι Βρυξέλλες πίεζαν την Αθήνα να ζητήσει μια παράταση του προγράμματος στήριξης για λίγους μήνες, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις σχετικά με την ελάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα οικονομικές μεταρρυθμίσεις». 

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα που δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ωστόσο υποστήριξε πως είναι χαμηλές οι προσδοκίες για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας αυτή την εβδομάδα.
 
Εκπρόσωπος Κομισιόν: «Δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ»
 
Η Μίνα Αντρέεβα διέψευσε ότι υπάρχει «σχέδιο Γιούνκερ» για την Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο, μίλησε όμως για εντατικές διαβουλεύσεις του Προέδρου της Κομισιόν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν φέρει αποτελέσματα μέχρι στιγμής. «Το μόνο σχέδιο για το οποίο εργαζόμαστε είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» ανέφερε.

Ads