Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στη Σταμάτα Αττικής, αν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η εικόνα είναι βελτιωμένη και το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση, όπως δήλωσαν σε έκτακτη ενημέρωση οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς.

Ads

Ωστόσο οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς, αλλά και οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, εγκυμονούν κίνδυνο για αναζωπυρώσεις. Το κύριο μέτωπο είναι ανάμεσα σε Διόνυσο και Ροδόπολη και έφτασε μέχρι και τη λεωφόρο Διονύσου. Οι φλόγες σε αρκετά σημεία, κυρίως σε Ροδόπολη αλλά και σε Διόνυσο, μπήκαν στις αυλές των σπιτιών και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια και οχήματα, κάποια εκ των οποίων, όπως φαίνεται και στα φωτογραφικά ντοκουμέντα, έχουν καεί ολοσχερώς.

Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στα ΜΜΕ, έκαναν λόγο για ολιγωρία των αρχών που είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να μπει μέσα στον οικιστικό ιστό, ενώ υπήρξαν και μαρτυρίες για δρόμους που δεν είχαν καθαριστεί από ξερόχορτα και κλαδιά. Οι καπνοί είναι πυκνοί και έχουν εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Αττικής 

«Η εικόνα είναι καλύτερη στην περιοχή. Φοβόμαστε τις αναζωπυρώσεις. H πυροσβεστική πρέπει να παραμείνει στην περιοχή όλο το βράδυ» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ι. Καλαφατέλης, δήμαρχος Διονύσου, ο οποίος ανέφερε πως ο ίδιος έχει δει τουλάχιστον τρία καμένα σπίτα και τέσσερα οχήματα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας της Ροδόπολης Βασίλης Κλεφτάκης, που σε δηλώσεις του νωρίτερα παρουσίασε τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή, ανέφερε πως τουλάχιστον «είκοσι σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί υλικές ζημιές» προσθέτοντας πως έχει εκκενωθεί όλος ο οικισμός της Ροδόπολης με τους κατοίκους να έχουν μεταφερθεί σε γήπεδα και καταστήματα της κοινότητας. 

Ads

«Mας δυσκολεύει το γεγονός ότι υπάρχουν σπίτια πολλά ανάμεσα στη βλάστηση αυτό προσπαθούμε να διασώσουμε, εν πρώτοις την ανθρωπινή ζωή. Δύσκολο για εμάς, όλα μαζί άνεμος θερμοκρασία… Όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί εδώ πέρα. Είμαστε σε καλή κατάσταση, σε καλύτερη από το πρωί, προσπαθούμε να τη σβήσουμε τελείως» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, ενώ η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: Στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας, στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως, στην οδό Αλωνίων και στη λεωφ. Ροδοπόλεως, στη συμβολή της με την λεωφ. Δροσιάς – Σταμάτας.

Ενεργοποιήθηκε το 112 

Επείγουσα ειδοποίηση έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ειδοποίηση.

image

image

image

image
image

image
image