Σχέδιο εξέτασης του οικονομικού προφίλ των προσφύγων προτείνει ο υφυπουργός Εξωτερικών για οικονομικές υποθέσεις Δημήτρης Μάρδας. 

Ads

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι «η σκέψη είναι να γίνει καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών».  «Στο σύνολο αυτών υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ένα σύνολο χρημάτων που βρίσκεται σε κάποιες τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό το σύνολο των ατόμων μπορεί να ενταχθεί σε μια ρύθμιση που έχουμε, ή να γίνει μια καινούργια ρύθμιση, αναφέρομαι στην υφιστάμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εάν κάποιος φέρει 250.000 ευρώ στη χώρα τότε έχει μια ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την αγορά μιας κατοικίας και ως προς το δικαίωμα παραμονής στη χώρα», δήλωσε και συνέχισε: 

«Αν κάποιος επιχειρηματίας Σύριος φέρει ένα τέτοιο ποσό ή ένα άλλο ποσό, τότε μπορεί πρώτα πρώτα να μεταφερθεί σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι και τα χρήματα τα παίρνουμε από δυο φορείς και συγχρόνως στο πλαίσιο μιας εξυπηρέτησης που θα υπάρχει, αυτά τα χρήματα να τα επενδύσει στη χώρα με τη βοήθεια κάποιων κινήτρων που εντάσσονται είτε στον επενδυτικό μας νόμο είτε σε κάποιο άλλο νόμο που θα βρούμε». 

Ο Δημήτρης Μάρδας ανέφερε πως η εισήγηση για το σχέδιο θα κατατεθεί στον υπουργό Εξωτερικών και η κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς και στο γραφείο του πρωθυπουργού και οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν κατόπιν να αποφασίσουν.

Οι δηλώσεις του κ. Μάρδα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ads

«Να αποπεμφθεί ο Δημήτρης Μάρδας από την κυβέρνηση, δεν είναι δυνατό να γίνονται τέτοιες δηλώσεις» δήλωσε στο ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή και πρόσθεσε: «Ο υπουργός έχει κάνει άλλες 4 με 5 άστοχες δηλώσεις στο παρελθόν, αλλά αυτή σπάει ταμεία».

«Η κυβέρνηση διώχνει τους επενδυτές, αλλά χρίζει επενδυτές τους πρόσφυγες! Αρκεί «να έχουν 250.000 ευρώ και θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση» όπως δηλώνει ο υφυπoυργός κ. Μάρδας. Μπράβο. Μαζί με το μεταναστευτικό η κυβέρνηση λύνει και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Οι Έλληνες – με αυτά που ακούν -θα μεταναστεύσουν και οι πρόσφυγες θα γίνουν οι μεγάλες επενδυτές» αναφέρει Το Ποτάμι.

Ο Γιάννης Καλιάνος από την Ένωση Κεντρώων δήλωσε: «Αντί να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής φιλόξενη σε επενδύσεις, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν επενδύσεις με τα λεφτά των προσφύγων και των μεταναστών. Μήπως γελοιοποιούν με αυτόν τον τρόπο τον όρο ‘επένδυση’;»

«Είναι προφανές ότι η “αξιοπρέπεια” και το “ηθικό πλεονέκτημα” του ΣΥΡΙΖΑ αφού λιάστηκαν, εξαφανίστηκαν», αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει πως ο κ. Μάρδας συνδέει «την οφειλόμενη, ηθικά και νομικά, προστασία των προσφύγων με τον τραπεζικό τους λογαριασμό».