Πρώτο crash test στον «έντιμο συμβιβασμό» του Eurogroup και – κυρίως – στις ειλικρινείς ή μη προθέσεις του Βερολίνου φέρνει η σημερινή αποστολή της «λίστας Βαρουφάκη» με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση.

Ads

Τις ελληνικές προτάσεις – δεσμεύσεις επεξεργάστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο οι τεχνικές ομάδες, ενώ αλλεπάλληλες ήταν και οι πολιτικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους.

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα δεν θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους – αυτοί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προκύψουν προοδευτικά τόσο κατά τη συζήτηση στο επόμενο Eurogroup, όσο και κατά τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει η λίστα θα εστιάζουν σε πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – με τρόπο άμεσο και ριζικό – , το χτύπημα στο λαθρεμπόριο, η μεταρρύθμιση και πλήρης αλλαγή της λειτουργίας του Δημοσίου (με εντελώς νέα φιλοσοφία όμως και, σε καμία περίπτωση με τη λογική των οριζόντιων απολύσεων), καθώς και τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ads

Μεγάλα στοιχήματα σ’ αυτό ακριβώς το μέτωπο και στην πρώτη φάση αλλαγής της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, αποτελούν το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων αποτελεί πρώτη και αδιαπραγμάτευση προτεραιότητα – επεσήμαναν, δε, πώς υπάρχουν όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν πως όχι μόνον δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντιθέτως θα αποφέρει γρήγορα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ρύθμιση είναι απολύτως συμβατή τόσο «με το γράμμα, όσο και με το πνεύμα» της πρόβλεψης που έχει η συμφωνία του Eurogroup για αποχή από «μονομερείς κινήσεις» οι οποίες θα έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Για τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έδειξε ότι υπάρχει έντονη διαβούλευση με τους ευρωπαίους επισημαίνοντας: «Νομίζω ότι παραμένουν οι βασικοί στόχοι – να μην υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να γίνει διαχείριση των κόκκινων δανείων με επίκεντρο τα φτωχότερα στρώματα».

Στόχος της κυβέρνησης εδώ είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η ρύθμιση τουλάχιστον για τους πολίτες εκείνους που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση και έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία αποπληρωμής.

Στις ευρύτερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη «νέα ατζέντα» των μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στη «λίστα Βαρουφάκη» είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πλήρης – και πραγματική πλέον –  ανεξάρτητη κινητοποίηση των μηχανισμών είσπραξης των εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει και δέσμευση για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Η τελική λίστα αναμένεται να τεθεί την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη με τους εταίρους στην οποία θα μετάσχουν ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στην περίπτωση της όποιας εμπλοκής – που η Αθήνα πάντως δεν θεωρεί πλέον ιδιαίτερα πιθανή – θα υπάρξει αύριο νέα σύγκλιση του Eurogroup.

Παράλληλα με την λίστα των μεταρρυθμίσεων, πάντως, στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του τελευταίου διημέρου με τους ευρωπαίους έχουν μπει και τα ζητήματα της άμεσης χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Κομβικό σημείο είναι και οι γέφυρες που θα πρέπει να υπάρξουν για να καλυφθούν οι ανάγκες αποπληρωμών έως το τέλος Απριλίου, με επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή να είναι η επαναφορά του αιτήματος για αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.