Με τη νέα μελέτη του επίκουρου καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα να έχει επαναφέρει, και μάλιστα μέσω της επιστημονικής οδού, το ζήτημα των θανάτων από covid-19 που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αποφευχθεί, ειδικά τον τελευταίο ένα χρόνο, ο γιατρός και συστηματικός αναλυτής της πανδημίας στην Ελλάδα Παναγιώτης Τζανετής δίνει τη «μεγάλη εικόνα».

Ads

Έχοντας προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μαζικών απωλειών από την διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ ήδη από το φθινόπωρο του 2020, ο γιατρός εξηγεί πώς φτάσαμε στους 33.000 νεκρούς και εντοπίζει το σημείο εκείνο στο οποίο η κυβέρνηση «σταμάτησε να ακούει».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διακήρυξε ότι έληξε η πανδημία, συμφωνείτε;

Οι νεκροί μας ξεπέρασαν τους 33.000 κι η σχετική θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη θνητότητας συνεχίζει να επιδεινώνεται σταθερά (17η θέση παγκοσμίως). Ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος μετά το Γενάρη έχει ζήσει ένα οκτάμηνο ύφεσης της πανδημίας. Όμως στην Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο είχαμε το ανοιξιάτικο κύμα του Απριλίου και το θερινό κύμα του Αυγούστου. Μέσα στο 2022 αυξήθηκαν οι νεκροί κατά 60%! Ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ είναι μονοψήφιος…

Ads

Οπότε το να κοιτάει κανείς στην Ελλάδα το τι είπε ο Μπάιντεν είναι σαν αυτό που λένε: κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. Στην Ελλάδα οι τυχοδιωκτικές επιλογές παρέτειναν κατά πολύ την υγειονομική κρίση κι αυτό πέραν των άλλων έβλαψε έτσι και την οικονομία, που προτάχθηκε της υγείας.

Σας εξέπληξαν τα ευρήματα του κ Λύτρα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ; Εξάλλου εσείς είχατε προειδοποιήσει για την βεβαιότητα του θανάτου μιας διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ από το φθινόπωρο του 2020 στο κύμα της Θεσσαλονίκης…

Αν υπάρχει είδηση στις πρόσφατες ανακοινώσεις δεν είναι ότι κατέληξε το 98% των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ αλλά ότι το 2% κατόρθωσε να επιβιώσει! Το πρώτο άρθρο που είχα δημοσιεύσει σχετικά με το θέμα ήταν στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, την παραμονή του πρώτου κρούσματος της Θεσσαλονίκης κι είχε τον τίτλο «covid19 Επιμηθείς ή Προμηθείς;» Δυόμισυ χρόνια μετά συνεχίζουν να υπάρχουν τόσο Προμηθείς όσο και Επιμηθείς.

Βέβαια άλλο είναι το να προβλέπει κανείς μετά βεβαιότητας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, όπως το κάναμε πολλοί από την αρχή, κι άλλο το να αποδεικνύει κάποιος ότι αυτό ήδη συνέβη και συγκεκριμένα ότι από τους 1109 άτυχους επέζησαν μόνο οι 25. Αυτομάτως οι 1084 θεωρούνται αδικοχαμένοι!

Αυτοί είναι οι λεγόμενοι αποτρέψιμοι θάνατοι στην πανδημία;

Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτοί οι 1084! Από τους 12.902 που διασωληνώθηκαν εντός ΜΕΘ μέχρι τον Απρίλιο, έχασαν τη ζωή τους 9.382 άτομα, δηλαδή το 72,7%. Αν η επίδοση δεν ήταν τόσο τριτοκοσμική αλλά ενός μέσου επιπέδου δυτικής χώρας, το αντίστοιχο ποσοστό δεν θα υπερέβαινε το 30-35%. Αυτό σημαίνει ότι κι από αυτή την κατηγορία θα μπορούσαν ακόμη 6.100 να έχουν διασωθεί.

Τέλος από στοιχεία που είχε δώσει παλιότερα κι ο κ. Τσιόδρας μπορεί κανείς να υπολογίσει σε 3 έως 4 χιλιάδες τους ανθρώπους που πέθαναν αδιάγνωστοι ή χωρίς να λάβουν ποτέ κάποια ουσιαστική προνοσοκομειακή βοήθεια Αυτό είναι απότοκο της χρόνιας υποπλασίας της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και των κυβερνητικών επιλογών.

Οπότε με συντηρητικούς υπολογισμούς υπερβαίνουν τους 10.000 οι θάνατοι τους οποίους ένα επαρκέστερο σύστημα περίθαλψης θα μπορούσε να είχε αποτρέψει. Σε αυτή την περίπτωση, αν έλειπαν δηλαδή οι 10.000 προφανώς αποτρέψιμοι, δεν θα ήμασταν σήμερα στο top χειρότερο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά κάπου στο επίπεδο της Γαλλίας ή της Αυστρίας, σε μια παγκόσμια θέση μεταξύ 45ης και 50ης θέσης. Είμαστε όμως με την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Η κυβέρνηση όμως λέει ότι έτσι συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Τι απαντάτε;

Η ίδια κυβέρνηση το θέρος του 2020 έβγαζε κρατικές ανακοινώσεις του υπουργείου Τύπου, όπου ο κ Πέτσας που ήταν τότε, συνέκρινε επισήμως τους ελληνικούς σκληρούς δείκτες με εκείνους των υπολοίπων Ευρωπαίων.

Αλλά αν σας φαίνεται η αναφερθείσα 50η θέση υπερβολική, να σας θυμίσω ότι σε μια τέτοια θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρισκόμασταν πέρσι τέτοιο καιρό, λόγω των πολύ ευνοϊκών αποτελεσμάτων του πρώτου 8μηνου. Σήμερα ολοφάνερα έχουμε βρεθεί στο άλλο άκρο από εκείνο του πρώτου οκταμήνου. Όσοι όμως διατεινόταν τότε ότι αποτελούσαμε παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση, σήμερα δεν λένε ότι είμαστε παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή.

Στο πρώτο εκείνο άρθρο σας στο Ανοιχτό Παράθυρο είχατε επίσης επισημάνει τον κίνδυνο διασποράς μέσα και γύρω από τα προσφυγικά στρατόπεδα. Αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν αποφεύχθηκε;

Ναι, ο εστιασμός εκείνης της πρώτης παρέμβασης ήταν στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Μόριας εν όψει της επικείμενης έλευσης της πανδημίας στην Ελλάδα. Παρά τις δυσκολίες του θέματος κι αφού βέβαια συμμερίστηκαν το αίτημα και πολλοί άλλοι, εντός κι εκτός συνόρων, αυτή η αποσυμφόρηση έγινε σχετικά εγκαίρως. Όταν ξέσπασε το αληθινό κύμα οι ευάλωτοι είχαν ήδη φύγει από την Μόρια.

Παρομοίως λίγο αργότερα απετράπη η ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών ή η φημολογούμενη ένταξη του ΕΚΑΒ στην Πολιτική Προστασία κά.

Γενικά, σε εκείνη την φάση της πανδημίας η κυβέρνηση «άκουγε» ακόμη, δεν είχε υποστεί την ωτοσκλήρυνση της δεύτερης καταστροφικής περιόδου. Τώρα πια προσπαθούν στην υπόθεση της πανδημίας απλώς να βγάλουν όλο τον κόσμο τρελό.

Σε ποια ζητήματα θεωρείτε ότι η κυβέρνηση αγνόησε προειδοποιήσεις ή αποκαλύψεις από ανθρώπους του χώρου της Υγείας και αναλυτές της πανδημίας όπως εσείς;

Ήταν πολλά! Για παράδειγμα, η υπερδιπλάσια θνητότητα από τα διεθνώς αποδεκτά μέσα στην ΜΕΘ, πράγμα που διέψευδε την κα Κοτανίδου που βεβαίωνε περί του αντιθέτου, ή η παρουσία πολλών επαρχιακών ΜΕΘ με θνητότητα σχεδόν 100% αποκαλύφθηκαν από τις στήλες του TVXS τον Μάη του 2021 χωρίς όμως να ιδρώσει το αυτί κανενός. Πιθανώς εδώ υπήρξε κρίσιμος κι ο ρόλος των επιστημονικών κολ-γκέρλς, που επιδίδονταν στην ωραιοποίηση της πραγματικότητας και έφθασαν να παρασύρουν τον Πρωθυπουργό στα όσα ανυπόστατα είπε στην Βουλή για την διασωλήνωση εκτός και για τα οποία αργότερα ζήτησε συγγνώμη.

Αγνοήθηκαν επίσης οι προειδοποιήσεις της άνοιξης του 2021 για την αποτυχία του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες κι αντιθέτως καλλιεργήθηκε τότε η επική ανοησία περί “πανδημίας ανεμβολίαστων”. Ήταν δυστυχώς κάτι σκόπιμο κι εξυπηρετούσε την πολιτική στροφή που παραχωρούσε την προτεραιότητα στους οικονομικούς στόχους.

Οι επισημάνσεις για την αδιαφανή και ρουσφετολογική διαλογή ή για τα ηθικώς απαράδεκτα των αναστολών λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού έγιναν εγκαίρως αλλά αγνοήθηκαν επίσης, αν εξαιρέσουμε κάποιες ατελέσφορες προσπάθειες του κ Γεραπετρίτη.

Η καταστρεπτική υποτίμηση της Όμικρον από την ομοούσια τριάδα Πλεύρη, του “Μη Σώσουνε” Γεωργιάδη και της Κεραμέως, απέληξε στο φονικότερο κύμα εξ όλων. Δεν υπήρξε ποτέ ειλικρινής απολογισμός.

Γενικά υπήρξε καταστρεπτική η συνέργεια ανεπαρκούς ΕΣΥ και πλήρους χαλάρωσης των μέτρων δημόσιας υγείας (πρόληψη διασποράς). Επρόκειτο για ένα συνδυασμό κακού τερματοφύλα και κακού στόπερ, οπότε η συντριβή ήταν εξασφαλισμένη. Κι όμως ήταν στοιχειώδες…

Οι συνάδελφοι σας οι ιατροί δεν έχουν ευθύνες;

Πάντα στην ιατρική είναι κανείς και προσωπικώς υπεύθυνος. Ωστόσο οι υγειονομικοί ευρύτερα κι όχι μόνο οι ιατροί, ιδιαιτέρως κάποιων ειδικοτήτων και ηλικιών, βρέθηκαν στην ανάγκη να συμπεριφερθούν ηρωικά. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν, κάποιοι όχι αλλά να ξέρετε ότι καθήκον στον ηρωισμό δεν έχει κανείς.

Το βέβαιο είναι ότι οι μαχόμενοι υγειονομικοί όχι μόνο δεν ανταμείφθηκαν αλλά πολύ συχνά εξετέθησαν σε απειλές και κινδύνους, φυσικούς και μη. Φοβάμαι ότι με την διακωμώδηση που υπέστη η ιατρική επιστήμη από διαφόρους μεγαλόσχημους που κυνικά επιχείρησαν επανειλημμένα  να κάνουν το μαύρο-άσπρο έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Αυτό θα επιπέσει στις κεφαλές ασχέτων ανθρώπων και θα δείτε στα χρόνια που θα ακολουθήσουν επιδεινούμενο έλλειμμα εμπιστοσύνης κι έκρηξη μηνύσεων, αγωγών κλπ.

Για τους πανεπιστημιακούς που μονοπώλησαν τις θέσεις ευθύνης και πρωταγωνίστησαν στις απρέπειες, έχει ευθύνη το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Τουλάχιστον όμως στο επίπεδο της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης οι εβδομήντα χιλιάδες γιατροί θα έπρεπε να είχαμε υπάρξει πιο απαιτητικοί.

Αξιολογείτε ως επαρκή την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα;

Άργησε να καταλάβει την όψιμη στροφή προς πολιτική τύπου Trump που σηματοδοτούσε η επιλογή Πλεύρη και δεν την κατήγγειλε με το σθένος που έπρεπε, φοβούμενη ίσως το πολιτικό κόστος από τον κόσμο της αγοράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης παρουσίασε την προτεραία κατάσταση ως εξαίρετη, παρακάμπτοντας έτσι την αναγκαία δική του αυτοκριτική. Ο μελλοντικός πήχης δεν μπορεί να είναι το φανεί απλώς καλύτερος από διάφορους υπουργούς του ΛΑΟΣ.

Παρά τις καλές προθέσεις επέτρεψε μια πολυφωνία, σε βαθμό παρεξήγησης. Άλλος αναλωνόταν σε πολιτικές δημοσίων σχέσεων εξαιρώντας, άκουσον -άκουσον, την πανδημία από την πολιτική αντιπαράθεση, άλλος παρέμεινε όμηρος ενός ψευδοακαδημαισμού ακόμη κι όταν έγινε ολοφάνερος ο ρόλος των ποικιλώνυμων επιστημονικών επιτροπών, άλλος έκανε σημαία την προσωπική του επιφύλαξη για το εμβόλιο κι άλλος απαιτούσε μαζική εφαρμογή μέτρων που καταπατούσαν ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το κινηματικό στοιχείο έλλειψε τόσο από την δράση της που μόνο με την Ένωση Κέντρου ως αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να συγκριθεί, όσον αφορά την αποξένωση της από τις μορφές λαϊκής οργάνωσης.

Και το χειρότερο εξ όλων είναι ότι όλα αυτά παρέμειναν άθικτα, ίδια και απαράλλαχτα. Αλλά γι’ αυτές τις ανεπάρκειες δεν μπορεί να μας φωτίσει ο κ. Λύτρας, ο οποίος είναι αξιέπαινος για την συμβολή του στην αποκάλυψη της αλήθειας. Υπογραμμίζει δε με την στάση του την ευτέλεια πολλών άλλων!

Για να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όσους είχαν την ευθύνη επρόκειτο για μια κατάσταση άγνωστη, πρωτοφανή, τρικυμιώδη και με περιορισμούς όχι μόνο στην γνώση αλλά και στην ενημέρωση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την κυβέρνηση και γι’ αυτό η κριτική μου διαχρονικά δεν εστιάστηκε τόσο σε διαχειριστικά ζητήματα όσο εκεί όπου διαπιστωμένα υπήρχε κακή πρόθεση ή ηθικώς απαράδεκτες επιλογές.

Διαβάστε επίσης: 

  1. https://tvxs.gr/news/egrapsan- eipan/einai-efikti-i-anosia- tis-agelis  ANEFIKTO TO TEIXOS ANOSIAS (MAY 2021) εν μέσω πανηγυρισμών περι τούτου
  2. paramoneς του πιο φονικου κυματος (Ομικρον): https://tvxs.gr/ news/egrapsan-eipan/opoios- den-exei-empistosyni-ston-k- pleyri-parei-ta-metra-toy
  3. λιγο πριν την συζητηση στη Βουλη για τις δασωληνώσεις εκτος: https://tvxs.gr/news/ egrapsan-eipan/ pseydoproblimata-kai- elafrotites
  4. “ΜΗ ΣΩΣΟΥΝΕ”: https://tvxs.gr/ news/egrapsan-eipan/oi- katares-gia-embolio-kai-ta- tria-anipsakia
  5. υποχρεωτικος εμβολιασμος: https://tvxs.gr/ news/egrapsan-eipan/deka- erotimata-gia-ton-ypoxreotiko- emboliasmo
  6. αποτυχια εμβολιασμου: https://tvxs.gr/ news/egrapsan-eipan/ emboliasmos-sta-11-bimata- mipos-psari-bromaei-apo-kefali
  7. παραβιασεις σειρας εμβολιασμου: https://tvxs.gr/ news/egrapsan-eipan/kleftes- embolion-kai-politikos- kynismos
  8. Διαλογη https://tvxs.gr/news/ egrapsan-eipan/dilimmata-kata- ti-dialogi-asthenon-poios-zei- poios-pethainei
  9. ΔΙΑΛΟΓΗ (πολυ ρωιμο 3 ΔΕΚ 2020: https://tvxs.gr/news/ egrapsan-eipan/dialogi- asthenon-giati-na-krypsomen- alloste
  10. ΔΙΑΛΟΓΗ πολύ πρωιμο 20 ΝΟΕ 2020 https://tvxs.gr/news/ellada/p- tzanetis-dialogi-asthenon-se- akraies-synthikes-me-sxetiki- adiafaneia
  11. παραμονες Αθηναικού κυματος (Ανοιξη 2021) https://tvxs.gr/news/ egrapsan-eipan/ai-eidoi-toy- martioy και https://tvxs.gr/news/ egrapsan-eipan/apagoreyetai- stin-pandimia-kai-kynigi-toy- apodiopompaioy-tragoy
  12. ΠΡΩΙΜΟ    ποσοι διασωλ εκτος ΜΕΘ ΓΕΝαρησ 2021 https://tvxs.gr/news/ egrapsan-eipan/posoys-mines- xreiazontai-dyo-mathimatikoi- gia-na-kanoyn-aples-prakseis
  13. ποσοι πεθανα ΕΚΤΟΣ ΠΟλυ πρωιμο (ΝΟΕ 2020 – κύμα Θεσνικης): https://tvxs.gr/ news/egrapsan-eipan/otan-o-k- mitsotakis-milaei-gia-ton- thanato-elafra-ti-kardia
  14. το ψευδος της επάρκειας ΜΕΘ (4ος μηνας πανδημίας): https://tvxs.gr/ news/egrapsan-eipan/skandalo- me-tis-klines-meth- dimioyrgikis-logistikis- synexeia
  15. το β κυμα θα είναι των φτωχών: https://tvxs.gr/news/ egrapsan-eipan/o%C2%A0tempora% C2%A0o%C2%A0mores%C2%A0- deytero-kyma-kai-koinonikes- diakriseis
  16. ιδιωτικοποιηση αεροδιακομιδων https://tvxs. gr/news/egrapsan-eipan/giati- i-idiotikopoiisi-ton- aerodiakomidon-blaptei-sobara- tin-ygeia
  17. το αφηγημα του Μωυσέως και προβλέψεις για την τύχη του: https://tvxs.gr/news/egrapsan- eipan/giati-moysis-ki-oxi- ioystinianos
  18. για πανδημια και προσφυγικο προτου το πρωτο κρουσμα: https://www. anoixtoparathyro.gr/covid-19-% CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%B7% CE%B8%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE% AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BC% CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CF%82/
  19. https://www.anoixtoparathyro. gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83% CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%BA% CE%AC-%CF%83%CF%84%CF%81%CE% B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE% B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-% CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B7% CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BC/
  20. περιγραφή στο ΚΟΝΤΡΑ της τυχης του διασωληνωμενου εκτός (ΜΑΡΤ 2021) Πολυ πρωιμο:  https://www.youtube.com/watch? v=w3efrcC21Jc