Ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του υποκόσμου στην Αυστραλία περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας τον 56χρονο που τραυματίσθηκε στη Γλυφάδα, όταν πήγε να βάλει μπρος το αυτοκίνητό του κι εκείνο ανατινάχθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Λιβανέζος Α.Μ. ήταν πρώην αρχηγός των «Comancheros», μιας συμμορίας μηχανόβιων, με τρομοκρατική δράση και λερωμένο ποινικό μητρώο.

Ads

Όπως αναφέρει ο Σπύρος Σεραφείμ στο ρεπορτάζ του για την εφημερίδα «’Εθνος»: Ο Α.Μ. -αραβικής καταγωγής, από τον Λίβανο- ο οποίος φέρεται να έφυγε από την Αυστραλία όταν ξέσπασε «εμφύλιος» στη συμμορία των μηχανόβιων, βρήκε καταφύγιο στην Αθήνα. Θεωρείται, μάλιστα, πως είχε στήσει την έδρα του στην «αθηναϊκή ριβιέρα», τη Γλυφάδα, και είχε δοσοληψίες με τη ρωσική μαφία. Η αιτία της φυγής του από τη χώρα των καγκουρό ήταν το ξεκαθάρισμα με τον νυν αρχηγό της Comanchero, Μικ Μάρεϊ, ο οποίος βρισκόταν έγκλειστος σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι «παλαιοί» της τάχθηκαν υπέρ του επίσης «παλαιού» Α.Μ. και οι «νέοι» με τον Μάρεϊ και κάπως έτσι ξεκίνησε ο «εμφύλιος».

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών περιλάμβανε απόπειρες δολοφονιών, ενέδρες, πυροβολισμούς, καμμένα σπίτια κι οχήματα και πολλές αψιμαχίες, με απώλειες και για τα δυο στρατόπεδα. Οι άνθρωποι του Α.Μ. επιχείρησαν να βγάλουν από τη μέση το δεξί χέρι του Μάρεϊ εισβάλλοντας μέσα στο «τατουατζίδικό» του και τον «γάζωσαν» με έξι σφαίρες στον θώρακα. Αυτός, όμως, επέζησε.

Γλυφάδα: Καρτέρι θανάτου στον εξόριστο αρχιμαφιόζο

Ads

Αντίστοιχα, ο Α.Μ., πάντα σύμφωνα με τα ίδια αυστραλιανά δημοσιεύματα, τονίζεται ότι μπορεί να έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά ήταν παρών στην απαγωγή του βαρόνου των ναρκωτικών Γουέιν Ρόντνει Σνάιντερ στην Ταϊλάνδη, το 2015. Σε κάθε περίπτωση, ήταν επικεφαλής των ‘’Comancheros Victorian’’ από το 2013 μέχρι το 2014, οπότε κι έφυγε από αυτή τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια, η αστυνομία της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι ο Α.Μ. εξακολουθεί να είναι μια προσωπικότητα που ασκεί επιρροή στους Comancheros. Αλλά, ποιοι είναι αυτοί;

Στην Αυστραλία εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 35 συμμορίες μηχανόβιων, με περισσότερα από 3.500 επίσημα μέλη. Η πιο σκληρή, η πιο αδυσώπητη, όμως, είναι εκείνη των Comancheros: με λίγες λέξεις, πρόκειται για μία σκληρή οργάνωση μοτοσικλετιστών, ένα κλειστό κλαμπ τύπου Hell Angels, με έντονη εγκληματική δράση, η οποία αριθμεί περίπου 800 πιστά μέλη. Αλλά αυτή η περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει 100% το ποιόν τους. Ούτε τα δερμάτινα ρούχα που φορούν ούτε τα μακριά μαλλιά που έχουν ούτε οι μοτοσικλέτες Harley Davidson που οδηγούν, στοιχειοθετούν την άκρως ειδυλλιακή εικόνα που έχουν χτίσει οι ανά τον κόσμο easy riders, οδηγώντας χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλον τον πλανήτη, καθοδηγούμενοι από την αγάπη τους, απλώς, για το άγνωστο. Η δράση των Comancheros είναι γνωστή στις Αρχές όλης της Γης και ειδικά οι Interpol, Europol και το FBI διαθέτουν αξιωματικούς που έχουν να εξιστορήσουν άπειρες περιπτώσεις για τις οποίες γέμισαν αμέτρητες σελίδες σε αστυνομικά δελτία συμβάντων.

Από τη δεκαετία του ’80, στην Αυστραλία έχουν λάβει χώρα περισσότερα από 100 αιματηρά περιστατικά μεταξύ αντίστοιχων συμμοριών. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στις περισσότερες, επίσημα, εμπλέκονται οι Comancheros. Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν εξιχνιάστηκαν, πάλι οι ίδιοι κρύβονται από πίσω, θεωρούν οι αξιωματικοί. Το 1984, σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των αντίπαλων Bandidos και Comancheros, πάντα στην ίδια χώρα, σκοτώθηκαν επτά και τραυματίστηκαν 28 άτομα και το περιστατικό έμεινε γνωστό ως «η σφαγή της Milperra». Οι βιαιοπραγίες μεταξύ των Hells Angel και των Comancheros, για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών, οδήγησε σε πυροβολισμούς, βομβιστικές επιθέσεις και έναν θανάσιμο καβγά, το 2009, στο Σίδνεϊ.

Και κάπου εδώ, «πιάνουμε» (και) Ελλάδα, αλίμονο. Το 2010, λοιπόν, στις 22 Μαρτίου, ιδιαίτερα άγριος ήταν ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκε ο Αντώνης Ζέρβας, μέλος της διαβόητης αυστραλιανής συμμορίας των Hells Angels. Ναι, αποτελούν «παράρτημα» της αμερικανικής, όπου μέλη της, σε συναυλία των Rolling Stones, δολοφόνησαν έναν θεατή – στην πιο γνωστή υπόθεσή τους, όχι πως δεν υπάρχουν άπειρες άλλες. Για να επανέλθουμε στα… «δικά μας», κατηγορούμενοι για τον φόνο του Ζέρβα είναι ο τότε αρχηγός των Comancheros, Μικ Χάουϊ, και 13 μέλη της. Ο λόγος για όλα αυτά; «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Κι αυτό, τα περικλείει όλα.

Και πάμε σε ένα άλλο ονοματεπώνυμο το οποίο πρόσφατα απασχόλησε το αστυνομικό δελτίο, πάντα με φόντο τους Comancheros: Γιάννης Μακρής. Ο νεκρός επιχειρηματίας είχε γίνει ορκισμένος εχθρός, τα τελευταία χρόνια, της σκληρής συμμορίας μηχανόβιων του Βορείου Σίδνεϊ. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Αυστραλίας, την περασμένη δεκαετία ο Έλληνας επιχειρηματίας, μαζί με τον συνέταιρό του Τζον Ιμπραχίμ, ήταν αρχηγικά στελέχη του club The gang Notorious το οποίο ιδρύθηκε από γνωστή, στους κόλπους της μαφίας, λιβανέζικης οικογένειας. Τον Ιανουάριο του 2011 δημιουργήθηκε μια βίαιη σύγκρουση με τη συμμορία των «χαρλεάδων» Comancheros για την προστασία νυχτερινών κέντρων στην Αυστραλία. Ήταν το ίδιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο πυροβόλησαν τον Σαμ Ιμπραχίμ, αδερφό του συνεταίρου του Γιάννη Μακρή, με τον οποίο ήταν συνιδιοκτήτες στο club διασκέδασης Kings Cross.

Από τη στιγμή που τα «έσπασαν» ο Γιάννης Μακρής με τον Τζον Ιμπραχίμ λέγεται ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της σκληρής συμμορίας με τους μποντιμπιλντεράδες μηχανόβιους. Έτσι, λοιπόν, αναφορικά με την πιο πρόσφατη έκρηξη στη Γλυφάδα, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές θέλουν να εξετάσουν πως ο Λιβανέζος Α.Μ. δεν έχει καμία σχέση ούτε γνωριζόταν με τον επιχειρηματία που δολοφονήθηκε πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή της Βούλας. «Μύλος» η υπόθεση, με πολλά γκάζια.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Comancheros δημιουργήθηκαν από τον Ουίλιαμ Τζορτζ «Τζοκ» Ρος, έναν Σκωτσέζο ο οποίος μετακόμισε στη Νέα Νότια Ουαλία -η πιο παλιά αποικία-πολιτεία της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας- το 1968. Άλλοι λένε ότι αυτό συνέβη το 1973. Μικρή σημασία έχει, αφού το βέβαιο είναι ότι επέλεξε αυτό το όνομα για το κλαμπ μηχανόβιων, που μετατράπηκε σε συμμορία, αφού είδε την ταινία The Comancheros, παραγωγή του 1961. Η υπόθεση του έργου μας μεταφέρει το 1843, στη Δημοκρατία του Τέξας. Ο Τζέικ Κάτερ είναι ένας σκληρός συνοριοφύλακας που αναμετράται με μια συμμορία, τους Comancheros, οι οποίοι εμπορεύονται όπλα, μέσω του Μεξικού. Θα συμμαχήσει με τον Κρόου, έναν ατίθασο μισό λευκό, μισό Ινδιάνο, που γνωρίζει τα κατατόπια για την κρυψώνα της συμμορίας πέρα από τα σύνορα. Αλλά ο Κρόου σκοτώνεται γρήγορα και τώρα ο Κάτερ στρέφεται στον Πολ Ρέγκερτ, έναν χαρτοπαίκτη, καταζητούμενο για φόνο. Σε αυτή την ταινία πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούσε ο τεράστιος Τζον Γουέιν.

Ωστόσο, πριν από τους μηχανόβιους Comancheros υπήρχε ήδη μια λέσχη μοτοσικλετιστών στην Καλιφόρνια, με το ίδιο όνομα, η οποία αναφέρθηκε αρχικά σε ένα άρθρο εφημερίδας, το 1965, του Hunter S. Thompson και στο βιβλίο του Hell’s Angels, έναν χρόνο αργότερα. Αρκετά χρόνια αργότερα εικάζεται πως η συμμορία της Αυστραλίας με την… «πρώτη διδάξασα» στην άλλη όχθη του Ατλαντικού συμμάχησαν, «αδερφοποιήθηκαν», έγιναν ένα και, μάλιστα, έφτιαξαν αρκετά… «παραρτήματά» τους σε όλον τον πλανήτη. Έτσι κι αλλιώς η βία δεν χρειάζεται διαβατήριο – εν προκειμένω κυκλοφορεί πάνω στη σέλα μιας Harley.

Λεξικό, επίσης, δεν χρειάζεται η κύρια δράση της συμμορίας, η οποία είναι εξπέρ στην εκπόρνευση γυναικών, στους εκβιασμούς, στην εμπορία ναρκωτικών και στην προστασία νυχτερινών μαγαζιών. Οι ξυλοδαρμοί, τα «απλά» μαχαιρώματα-προειδοποιήσεις και οι δολοφονίες αποτελούν τους αδυσώπητους διερμηνείς της οργάνωσης, ο εξαιρετικά φυσικός τρόπος της για την επιβολή της θέλησής της.

Όπως σημειώθηκε και παραπάνω, υπάρχουν πολλές υποθέσεις στις οποίες, αν και ποτέ δεν αποδείχτηκε, πρωταγωνίστησαν μέλη των Comancheros, τα οποία έχουν τον τρόπο τους και στο να συνεργάζονται με το εκάστοτε εγχώριο έγκλημα – αυτό εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι ελληνικές αρχές για την τωρινή έκρηξη στη Γλυφάδα.

Οι Comancheros, λοιπόν, λύνουν τις διαφορές τους και στην Ελλάδα και η εικόνα του ρέμπελου μοτοσικλετιστή που περιγράφαμε στην αρχή του κειμένου έχει, πια, ξεθωριάσει. Όπου εάν θέλουμε να το δούμε και λίγο διαφορετικά, ακόμα και η ταινία «Ο Ατίθασος» -με πρωταγωνιστή τον γίγαντα της 7ης Τέχνης Μάρλον Μπράντο- μπορεί να αποτελεί σταθμό στον παγκόσμιο Κινηματογράφο, αλλά ήταν εμπνευσμένη από τις αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του ‘40, βάφοντας επίσης με αίμα τα γκριπ από τις Harley Davidson. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η ζωή αντιγράφει το σινεμά…