Η «φυγή εγκεφάλων» αποτελεί μία πραγματική τραγωδία για την ελληνική οικονομία. Τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις του φαινομένου του braindrain στην ελληνική οικονομία, δηλαδή της φυγής των επιστημόνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, επισημαίνει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC.

Ads

Αντλώντας στοιχεία από την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέα Λόη Λαμπριανίδη, αλλά και από την έρευνα της Endeavor Greece και τη σχετική έκθεσή της, το CNBC τονίζει ότι 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, πριν από πέντε χρόνια. Όπως τονίζει το δημοσίευμα, οι μισοί από τους 160.000 με 180.000 αποφοίτους πανεπιστημίων που έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχοι διδακτορικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το περίπου 71% των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει έχουν εγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, Το υπόλοιπο 29% έχει ταξιδέψει για την μακρινή Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές χώρες ζητούν συγκεκριμένες ειδικότητες, με τους Έλληνες οικονομολόγους να έχουν απορροφηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, τους γιατρούς από τη Γερμανία, τους πληροφορικούς από τις ΗΠΑ και τους μηχανικούς από τη Μέση Ανατολή.

Τα ποσοστά μετανάστευσης βρέθηκαν στο ζενίθ τους το 2013, όταν τριπλασιάστηκαν από τα προ-κρίσης επίπεδα. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «τη στιγμή που η ΕΕ θέλει την Ελλάδα να ανορθωθεί και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της, η δύναμη της φαιάς ουσίας, που απαιτείται για τη μεταμόρφωση αυτή, φεύγει από τη χώρα». Το πιο ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από τις έρευνες είναι το ότι η τάση για μετανάστευση δεν έχει υποχωρήσει, ενώ το 46% των Ελλήνων που ζουν στη χώρα σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό. «Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις εργασίες έχουν χαθεί τα τελευταία 6 χρόνια», σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.

Ads

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λόη Λαμπριανίδη, «η φυγή εγκεφάλων έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα. Οι νέοι με υψηλή μόρφωση που εγκαταλείπουν τη χώρα δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα γιατί η οικονομία ακόμη βυθίζεται και δεν έμεινε κανείς που να δημιουργεί προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι ένας φαύλος κύκλος».

Όπως λέει ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, στο CNBC «όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η τετράμηνη παράταση του νέου σχεδίου διάσωσης της ΕΕ και αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «η επίπτωση στην καθημερινή ζωή μπορεί να γίνει αισθητή από όλους» και ότι «οι τράπεζες δεν δανείζουν, κρατώντας τις εγκρίσεις σε αναμονή. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρομεσαίο επιχειρηματία δεν υπάρχει κεφάλαιο κίνησης, τώρα. Και αν είστε ένας επιχειρηματίας που ψάχνει για κεφάλαια εκκίνησης, οι επενδυτές δεν ανοίγουν το πορτοφόλι τους. Αντ΄ αυτού, περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με το ευρώ, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «είναι η αβεβαιότητα αναφορικά με τη σύγκλιση αριθμού παραγόντων που κρατά τη χώρα στο σημείο εκείνο που θα γείρει η πλάστιγγα. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το πώς η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα εργαστεί για να δώσει κίνητρα για ξένες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις, να μεταρρυθμίσει το φορολογικό κώδικα και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, της κυβερνητικής διαφθοράς και της γραφειοκρατίας».