Πιθανότητες περίπου 90% δίνει η Citigroup σε μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τους επόμενους 12-18 μήνες, έναντι πιθανοτήτων 50-75% που έδινε προηγουμένως. Στο μεταξύ, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ και αποκλείει το ενδεχόμενο η Αθήνα να καταφέρει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη περαιτέρω βοήθειας.

Ads

 
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Citigroup σε σημείωμά τους, η αποχώρηση της χώρας από τη νομισματική ένωση θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα. Ειδικότερα, η Citi σημειώνει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βγει από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2013, αν και διευκρινίζει πως αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη της ακριβούς ημερομηνίας.
 
«Το βασικό μας σενάριο είναι για μια παρατεταμένη οικονομική αδυναμία και αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές των περιφερειακών χωρών, που θα οδηγήσουν σε μια νέα ύφεση στην ευρωζώνη συνολικά φέτος και την επόμενη χρονιά», σημειώνουν οι αναλυτές της Citi.
 
Η τράπεζα εκτιμά επίσης ότι, ακόμα και μετά τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία είναι «πιθανό» να ενταχθούν σε κάποιου είδους πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το τέλος του 2012.

Στο μεταξύ, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ και αποκλείει το ενδεχόμενο η Αθήνα να καταφέρει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη περαιτέρω βοήθειας.

«Αντί των συνεχών πληρωμών, η πολιτική πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει ότι η έξοδος (της Ελλάδας) από το ευρώ αποτελεί τη μόνη και την καλύτερη λύση -και μάλιστα για όλους», υποστηρίζει ο Σέντερ σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή «θα ήταν η ευνοϊκότερη, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, όσο και για την ίδια την Ελλάδα». Διαμηνύει μάλιστα πως, εάν η έκθεση της τρόικας είναι αρνητική, «δεν επιτρέπεται να υπάρξει χαλάρωση των όρων, νέες διαπραγματεύσεις και, κυρίως, νέα χρήματα».

Ο Βαυαρός ΥΠΟΙΚ και στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θεωρεί ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τη Γερμανία και εκτιμά ότι «η λύση δεν βρίσκεται στην περαιτέρω χρηματοδότηση, αλλά στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον πιθανότητα ανάκαμψης και χρειάζεται «εντελώς νέα συγκρότηση του κράτους».

Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου εκτιμά ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα είναι ακριβότερη για τη Γερμανία σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Neue Presse», το διακεκριμένο γερμανικό ινστιτούτο υπολογίζει στα 89 δισ. ευρώ τις απώλειες της Γερμανίας σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών εντός Ευρωζώνης και στα 82 δισεκατομμύρια σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει και τεθεί έκτος ευρώ.

Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί από τα δύο πακέτα στήριξης, η αγορά ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος επί των ελληνικών τραπεζών, αλλά όχι οι απώλειες των γερμανικών τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων ιδιωτών πιστωτών.