Φορτίο υψηλής θερμότητας στο πολιτικό σκηνικό και τορπίλη στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ βάζουν οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στην υπόθεση του C4I – εξελίξεις, οι οποίες ρίχνουν βαριές σκιές στη διακυβέρνηση Σημίτη αλλά εμπλέκουν πλέον και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ads

Σε ό,τι αφορά την περίοδο Σημίτη και την έρευνα για την ανάθεση του C4I, η υπόθεση αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή μετά από νέα στοιχεία που φέρονται να έχουν προκύψει στη δικαστική έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πριν από περίπου έναν μήνα υπήρξε μάρτυρας που κατέθεσε στον εφέτη – ανακριτή ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της ανάθεσης του C4I και υπέδειξε πολιτικό πρόσωπο το οποίο, όπως είπε, δωροδοκήθηκε. Το πρόσωπο που υποδείχθηκε , με βάση τις ίδιες πληροφορίες, μετείχε ως υπουργός στο ΚΥΣΕΑ το οποίο και είχε αποφασίσει την ανάθεση του έργου στην αμερικανική εταιρία SAICτο 2003, επί κυβέρνησης Σημίτη. Ασαφές παραμένει εάν ο συγκεκριμένος μάρτυρας επικαλέστηκε ή παρουσίασε και στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό τους.

Κατόπιν αυτής της κατάθεσης , πάντως, η δικογραφία – η οποία αριθμεί 20.000 σελίδες και είναι ανοιχτή εδώ και ενάμισι χρόνο –θα διαβιβαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ads

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οξύνει ακόμη περισσότερο το ήδη θερμό πολιτικό κλίμα και τον ανοιχτό πόλεμο που πυροδότησε μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Η εμπλοκή Παυλόπουλου

Ο πόλεμος αυτός κορυφώθηκε χθες μετά τη «ρελάνς» του ΚΙΝΑΛ, που άνοιξε ζήτημα ευθυνών της διακυβέρνησης Καραμανλή πλέον, κατά την παράδοση και όχι την ανάθεση του C4I – ευθυνών, στις οποίες η Χαριλάου Τρικούπη εμπλέκει και τον τότε υπουργό και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, επισκέφθηκαν χθες την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ζήτησαν ενημέρωση για την «μη αξιοποίηση» βουλεύματος του 2017 σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο είχε ζημιωθεί κατά 147 εκατομμύρια ευρώ από την τροποποίηση της σύμβασης που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου το σύστημα C4I να παραδοθεί νωρίτερα και να χρησιμοποιηθεί κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι αναφέρονται και στο βούλευμα, ήταν τότε οι Βύρων Πολύδωρας, Προκόπης Παυλόπουλος και Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ερωτούν εάν για το βούλευμα αυτό έχει ενημερωθεί η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων κι εάν ανοίχτηκαν οι λογαριασμοί των τριών υπουργών.

Μαξίμου: Θεσμικό ατόπημα

Η αντιστοίχιση που γίνεται με την υπόθεση Σημίτη είναι προφανής, με ενδεικτική και τη δήλωση του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη ότι ενώ «η Δικαιοσύνη κινείται ταχύτατα για πρόσωπα της παράταξής μας, δεν πράττει το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις». «Εμείς», πρόσθεσε, «δεν λειτουργούμε ως δικαστές, αλλά θέτουμε το ερώτημα για ποιο λόγο δεν έχει κινηθεί η Δικαιοσύνη ακόμη κι αν στα εμπλεκόμενα πρόσωπα συγκαταλέγεται ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Η στάση αυτή προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του Μαξίμου το οποίο καταλόγισε στο Κίνημα Αλλαγής «πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα» με «συκοφαντική επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας».

H Φώφη Γεννηματά ανταπέδωσε τα πυρά δηλώνοντας ότι το Μαξίμου είναι εκείνο που διαπράττει «θεσμικό ατόπημα», όμως κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «καθαρή απόπειρα συμψηφισμού» της υπόθεσης Σημίτη με αναίτια εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και υπενθύμιζαν πως όταν το θέμα της παραλαβής του C4I είχε απασχολήσει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το 2011, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν συμφωνήσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων και η υπόθεση είχε κλείσει. «Από τότε μέχρι σήμερα τί άλλαξε, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανακαλύπτει ευθύνες Παυλόπουλου», είναι το ερώτημα που θέτουν κυβερνητικά στελέχη.

Δυσφορία για Μητσοτάκη

Τα ίδια στελέχη δείχνουν πίσω από την κίνηση του ΚΙΝΑΛ τη θεωρία που διακινεί τις τελευταίες ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη περί «ανίερης συμμαχίας Τσίπρα-Καραμανλή» και τις πρόσφατες διαρροές του Κινήματος περί «Ρασπούτιν, που κινούν παραθεσμικά νήματα και κέντρα από τα υπόγεια του Μαξίμου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις εν λόγω θεωρίες «γελοίες και αναπόδεικτες», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έντονη ήταν η δυσαρέσκεια και από την πλευρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η εν λόγω δυσαρέσκεια, μάλιστα, αφορά και τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ η οποία περιορίστηκε σε μια χλιαρή διαρροή στήριξης του Προέδρου, ανοίγοντας πεδίο διαφόρων ερμηνειών. Μεταξύ αυτών είναι και η εκτίμηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένος είναι από τις επιθέσεις που δέχεται τόσο η καραμανλική ομάδα του κόμματός του όσο και ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος…