Οι συζητήσεις των επικεφαλής των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση «πήγαν πολύ καλά», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, ωστόσο σημείωσε πως παραμένουν κάποιες «διαφορές» στο ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2016 αλλά και για τα επόμενα έτη. Επίσης υπογράμμισε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Σημειώνεται πως στο Eurogroup της Πέμπτης δεν αναμένεται κάποια απόφαση. 

Ads

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης. Όπως τόνισε με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά. Υπενθυμίζεται πως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως «ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη έχουν καιρό για χάσιμο», ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε «σύνθετα» τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης, όχι μόνο από τεχνικής άποψης, αλλά ακόμη περισσότερο από πολιτικής. «Όλοι ελπίζουν πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα», είπε, αν και σημείωσε πως «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξης της». Όπως ανέφερε δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τεχνικών διαβουλεύσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα ανέφερε πως για το 2016 υπάρχει συμφωνία για λήψη μέτρων που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα οποία θα πρέπει να εξειδικευτούν. Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016.

Ads

Ο ίδιος αξιωματούχος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. «Αυτό είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη – μέλη της ευρωζώνης».

Για το συνταξιοδοτικό, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης σημείωσε πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις, καθώς όλοι αναγνωρίζουν πως απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικίας συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών. Όπως είπε το θέμα είναι πως συνδέεις το σύστημα με την μαύρη αγορά εργασίας, καθώς το σύστημα πρέπει να ενθαρρύνει την επίσημη εργασία, να είναι ελκυστικό. «Στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε δρόμο σύγκλισης αλλά παραμένουν διαφορές».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, άφησε αιχμές για κάποια όπως είπε «βασικά υπουργεία» στην Ελλάδα, τα οποία «φαίνεται πως δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου».

Για τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών, και κυρίως μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ, είπε πως από όσο γνωρίζει υπήρξε μία καλή συζήτηση και πολύ συχνά σε τεχνικά ζητήματα μπορεί να ξεκινάς «από διαφορετικά σημεία αλλά πλέον έχουμε προχωρήσει σε σημείο σύγκλισης».