Με «συμφωνία κυρίων» για μυστικότητα και στόχο μια τελική κοινή λίστα που θα υποβληθεί στο Eurogroup συνεχίζονται σήμερα στο Brussels Group οι διαβουλεύσεις επί του ελληνικού πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Ads

Οι συζητήσεις θα κρατήσουν τουλάχιστον έως το βράδυ και, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, παρά το κλίμα καλής θέλησης που καταγράφεται η διαδικασία δεν είναι ανέφελη, ούτε πρεπει να θεωρείται δεδομένη η σύγκλιση του Eurogroup έως την Τετάρτη.

Κατά τις ίδιες πηγές, η μόνη περίπτωση να δοθεί η έγκριση του Eurogroup για αποδέσμευση χρημάτων προς την Αθήνα είναι να υποβληθεί μια κοινή λίστα από τους θεσμούς και την ελληνική πλευρά , απολύτως κοστολογημένη και τεκμηριωμένη – γεγονός, που απαιτεί μεγάλο όγκο δουλειάς με δεδομένη τόσο την απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές σε καίρια ζητήματα, όσο και την ασαφή εικόνα που εξακολουθεί να υπάρχει για την δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Κατ´ απαίτηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ η υπό συζήτηση ελληνική λίστα δεν έχει διαρρεύσει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον -, ωστόσο οι πληροφορίες δείχνουν σοβαρές διαφωνίες, με την ελληνική αντιπροσωπεία να επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τους δανειστές να αξιώνουν μέτρα άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, δηλαδή φοροεισπρακτικού χαρακτήρα και νέες περικοπές.

Ads

Μεγάλη απόσταση διαπιστώνεται στο ασφαλιστικό όπου οι θεσμοί επιμένουν σε ριζικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, επαναφέροντας ουσιαστικά από το παράθυρο το e-mail Χαρδούβελη.
Συντάξεις και μισθοί, ωστόσο, προσκρούουν στις σκληρές «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, όπως τόνισε και στη σημερινή του συνέντευξη στη Real News ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων», είναι το καθαρό μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκτός ελληνικής ατζέντας βρίσκεται και η αύξηση του ΦΠΑ όπως τουλάχιστον δηλώνει στο ΒΗΜΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ αγκάθι παραμένει και η πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με πιο αναλογικό φόρο μεγάλης περιουσίας.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν χθες το βράδυ ότι υπάρχουν «καθαρές διαφωνίες αλλά και συγκλίσεις σε κάποια θέματα», ενώ κοινοτικοί κύκλοι διαμήνυσαν ότι «μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι δανειστές θεωρούν και πάλι ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι επαρκώς κοστολογημένες και ζητούν αναλυτικά στοιχεία αλλά και σαφή χρονοδιαγράμματα ψήφισης των μέτρων από την Βουλή. Τα εν λόγω χρονοδιαγράμματα τίθενται ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί η όποια συμφωνία από το Eurogroup, ενώ κοινοτικοί παράγοντες σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από την Ελλάδα να ψηφίσει πρώτα συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις πριν γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση κεφαλαίων.

Η πλευρά της Κομισιόν φέρεται επίσης και πάλι δυσαρεστημένη για την μεταχείριση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα καταλογίζοντας στις ελληνικές αρχές απροθυμία να διευκολύνουν το έργο τους. Ενδεικτικό είναι και δημοσίευμα της γερμανικής FAZ , σύμφωνα με το οποίο την περασμένη εβδομάδα ακυρώθηκαν προγραμματισμένες συναντήσεις και οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων δεν είχαν πρόσβαση σε συγκεκριμένα υπουργεία.

Ενόχληση υπάρχει στις Βρυξέλλες και για τις δηλώσεις Ελλήνων υπουργών υπέρ της ρήξης, με τελευταία τη δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι πρέπει «να υπάρξει έξοδος από την κρίση ακόμη και με σύγκρουση».

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης απαντούν ότι «στόχος είναι πάντα η συμφωνία, αλλά όχι άνευ όρων» και παραπέμπουν στο μήνυμα του πρωθυπουργού: «Λύση στην Ευρώπη, ρήξη με τη διαπλοκή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη Real News τονίζοντας: «Υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη… Θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Διαβάστε επίσης:

Η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου