Δεν είναι πλέον «τρίο» – κατά την προσφιλή έκφραση του Μισέλ Σαπέν – αλλά «κουαρτέτο». Δεν θα έχουν «επικεφαλής αποστολής» (head of mission), δεν θα εφορμούν… μαινόμενοι στα υπουργεία, θα διαμένουν σε «κάποιο» ξενοδοχείο κι εκεί θα συναντώνται, εάν και όποτε χρειάζεται, με έλληνες υπηρεσιακούς παράγοντες: Θα είναι οι «τεχνικοί εμπειρογνώμονες» του Brussels Group που σήμερα, Πέμπτη, θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα για να «συλλέξουν», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία». Την Δευτέρα θα έρθει και δεύτερη ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων η οποία «θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ads

Η δομή και η διαδικασία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος «κλείδωσαν» στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση του Brussels Group, μια συνεδρίαση που κράτησε 8 ώρες (από τις 3 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ) και, ουσιαστικά, σχεδίασε τον «οδικό χάρτη» για την πορεία των διαπραγματεύσεων κατά τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στο Brussels Group μετέχουν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και τους EFSF, ενώ επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε τρεις, κατά σειρά, φάσεις: Την πρώτη εβδομάδα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοσιονομικά θέματα, την δεύτερη οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την τρίτη τα χρηματοπιστωτικά, δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες με αιχμή τα κόκκινα δάνεια. Η βασική κατεύθυνση είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η συμφωνία επί του συνολικού πακέτου των μεταρρυθμίσεων πριν από τις 20 Απριλίου για να περάσει στη συνέχεια από την ελληνική Βουλή. Η ψήφιση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο αποτελεί και προϋπόθεση για να αρχίσει και η ροή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα – κατά πάσα πιθανότητα μέσα από την περίφημη δόση των 7,2 δις.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι κατά τη διαδικασία αυτή, «το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους».

Ads

Τη νέα μορφή που θα έχουν οι – ευαίσθητες – επισκέψεις των τεχνικών εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα εξήγησε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη μεσονύκτια συνέντευξή του στο Mega από το Παρίσι. Όπως είπε, αποστολή των τεχνικών εμπειρογνωμόνων είναι η υποστήριξη του έργου της Ομάδας των Βρυξελλών.

«Θα έρχονται», είπε, «ανάλογα με τις ανάγκες των διαπραγματεύσεων. Θα υπάρχει ένας χώρος δουλειάς τους, πιθανότατα ένα ξενοδοχείο, και όταν χρειάζεται υπηρεσιακοί παράγοντες θα πηγαίνουν εκεί και θα τους συναντούν… Δεν θα δείτε στην Αθήνα «αποστολή» και head of mission – δεν θα δείτε, για παράδειγμα, τον Μαζούχ. Δεν θα υπάρχουν εισβολές στα υπουργεία. Η τρόικα τέλειωσε».

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση έχει τρεις στόχους: Να εξειδικευτούν και να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις, να δρομολογηθεί η νέα συμφωνία που θα επέλθει μετά το τέλος του τετραμήνου και να διασφαλιστεί «με οποιονδήποτε τρόπο προτείνουν οι εταίροι μας» η ρευστότητα των επόμενων μηνών.

Ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να διευκρινήσει, πάντως, εάν αυτός ο «οποιοσδήποτε τρόπος» θα είναι η μερική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ.

Πρόσθεσε πως μεταξύ των στόχων είναι επίσης να εξασφαλίσουμε με όποιον τρόπο προτείνουν οι εταίροι την απαραίτητη ρευστότητα για τους επόμενους μήνες.