To ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας για έξι μήνες, θα συμψηφιστεί με το επίδομα ανεργίας σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το μέτρο ως «κοροϊδία».

Ads

Ο υπουργός υποστήριξε στον ΣΚΑΙ ότι «δημιουργείται ένας μηχανισμός όπου οι διάφορες ροές κοινωνικών παροχών δεν θα είναι «τυφλές», αλλά θα αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε να χρήματα να πηγαίνουν ακριβώς σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Ανέφερε, επίσης, ότι «για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα συνεκτιμώνται η οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση, όπου οροφή θα είναι τα 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτων». Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, στο πρόγραμμα θα μπορούν ενταχθούν και άνεργοι που συγκατοικούν με τους γονείς τους.

Το ποσό που θα χορηγείται ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 100 ευρώ ανά οικογένεια και θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Κατά μέσο όρο το εισόδημα θα κυμαίνεται από 250-500 ευρώ ανά νοικοκυριό. Για την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση του αιτούντος και το διαθέσιμο εισόδημα του τρέχοντος χρόνου που θα προκύπτει από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων.

Ads