«Βροχή» πέφτουν τα λουκέτα και τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή, που επέβαλαν το Σαββατοκύριακο οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε τουριστικά καταστήματα σε νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού.

Ads

Το Σάββατο, κλιμάκια εφοριακών έριξαν «καμπάνα» σε εστιατόριο στη Μύκονο γιατί δεν είχε κόψει αποδείξεις. Τα στελέχη της ΑΔΑΕ παρουσιάστηκαν ως πελάτες στο γεμάτο κατάστημα στο νησί των ανέμων. Σε 15 τραπέζια που ελέγχθηκαν δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη. Το εστιατόριο σφραγίσθηκε για 48 ώρες, μετά των αναλόγων προστίμων.

Στη Σέριφο οι εφοριακοί παρουσιάστηκαν σαν «ζευγαράκι» που πήγε να πιει το ποτό του σε γνωστό μπαρ – εστιατόριο. Και εκεί διαπιστώθηκαν τα ίδια.

Φούρνος στη Νάξο, όπου οι ελεγκτές εμφανίστηκαν σαν τουρίστες, δεν έκοβε αποδείξεις για την πώληση των προϊόντων του και επιβλήθηκε «λουκέτο» για δύο μέρες.

Ads

Εκτός από την εστίαση βαριές «καμπάνες» για αποδείξεις έριξαν τα στελέχη της ΑΑΔΕ και σε εταιρίες με ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Μύκονο και άλλα νησιά.

Συγκεκριμένα στη Μύκονο εντοπίστηκαν 38 περιπτώσεις ενοικιαζόμενων δωματίων που δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις και στη Νάξο 120 περιπτώσεις.

Το πρόστιμο για την κάθε περίπτωση παράβασης υπολογίζεται από 1.000 έως 2.500 ευρώ, συν το πρόστιμο της μη έκδοσης αποδείξεων.

«Λουκέτο» για φοροδιαφυγή επιβλήθηκαν και σε μπαρ στο Πόρτο Χέλι, όπου δεν είχαν εκδοθεί 60 αποδείξεις και για τον λόγο αυτόν επιβλήθηκε κλείσιμο του καταστήματος για 48 ώρες.

Επίσης, για 48 ώρες έκλεισε και ταβέρνα στη Χώρα της Ίου, η οποία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν είχε εκδώσει 13 αποδείξεις.

Το ελεγκτικό σχέδιο «Αιγαίο – Αργοσαρωνικός» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει 14.500 ελέγχους έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, με τους εφοριακούς να ενημερώνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για το νησί ή την τουριστική περιοχή που θα επισκεφθούν για έλεγχο.

Μάλιστα, οι ελεγκτές μέχρι την άφιξη στον τόπο προορισμού τους, δεν γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ελέγξουν. Μόλις φθάσουν, λαμβάνουν και τις σχετικές εντολές.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της ΑΔΑΕ, περιορίζονται οι όποιες διαρροές ενώ επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου.

Πηγή: real.gr