Περισσότερες από 2.000 καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή δώρου έχει υποβληθεί τις προηγούμενες ημέρες στο Σώμα Επιθεωρητών.

Ads

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του, Μιχάλη Χάλαρη, οι καταγγελίες που έχει δεχθεί φέτος το ΣΕΠΕ αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 επιχειρήσεις, αριθμό πενταπλάσιο συγκριτικά με  πέρσι όπου οι σχετικές καταγγελίες αφορούσαν περί τις 300 επιχειρήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των καταγγελιών, το Σώμα Επιθεωρητών θα προχωρήσει στη διαδικασία της κατάθεσης των σχετικών μηνύσεων.

Όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης που δεν καταβάλει έγκαιρα το δώρο τιμωρείται με μέχρι και έξι μήνες φυλάκιση και με επιβολή χρηματικής ποινής το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των οφειλών αλλά ούτε και να είναι μικρότερη του 25% του ποσού που οφείλει ο εργοδότης στους εργαζόμενους.

Ads

Η εκδίκαση των υποθέσεων μη καταβολής δώρου γίνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου ύστερα από σχετική εντολή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά μη καταβολής δώρου στις τοπικές επιθεωρήσεις Εργασίας ή στην πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή 15512 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και να προκαλούν την ενεργοποίηση των διαδικασιών ελέγχου από το ΣΕΠΕ.