Σε βρώμικο εκβιασμό παραπέμπει, αν επιβεβαιωθεί, η απειλή μπλοκαρίσματος της δόσης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, εκ μέρους της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας, με αφορμή την υπόθεση την υπόθεση δίωξης τριών αξιωματούχων που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται.

Ads

Όπως ανάφερε το Reuters, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι η χώρα του, η Ιταλία και η Σλοβακία ζήτησαν από το Eurogroup να μπλοκάρει την εκταμίευση, μέχρι να δοθεί από την Ελλάδα ασυλία σε τρεις αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται.

Πρόκειται για την υπόθεση της πώλησης και της επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του δημοσίου την περίοδο 2013-2014, για την οποία το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του, παρέπεμψε σε δίκη τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, μεταξύ αυτών και τριών Ευρωπαίων: τον Ισπανό πρόεδρο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, τον ομόλογό του της Ιταλίας και τον Σλοβάκο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της χώρας του, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας». «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Ads

Αντίστοιχα, ο Πιερ Μοσκοβισί αφού ανέφερε πως η χθεσινή συμφωνία «ήταν η καλύτερη δυνατή, ίσως δε και η καλύτερη που έχει επιτύχει έως σήμερα το Eurogroup», απάντησε καθησυχαστικά όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης.

«Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Δεν θα πρέπει να το δραματοποιούμε. Η εκταμίευση θα λάβει χώρα και ταυτόχρονα θα βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.