O υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας, με το όνομα William B., φέρεται να είναι σύμφωνα με την δικογραφία του 3ου τακτικού ανακριτή – την οποία επικαλείται το Βήμα, ως ο πρωταγωνιστής των υποκλοπών εις βάρος αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης και του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Ο υπάλληλος έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η αποστολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής για να του απαγγελθεί κατηγορία και να εμφανιστεί στον ανακριτή για να απολογηθεί για το αδίκημα της κατασκοπείας αλλά και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων – κακουργήματα και τα δύο. Είναι αμφίβολο, βέβαια, εάν οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν στο αίτημα. 

Ads

Από τις φωτογραφίες που υπάρχουν στη δικογραφία ξετυλίγεται όλη η δραστηριότητά του: πώς αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές, πώς έδωσε άλλο όνομα από αυτό που είχε, πώς πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που γίνονταν οι υποκλοπές, ως τον Μάρτιο του 2005. Σύμφωνα με την δικογραφία, σε αυτό το πρόσωπο οδήγησε μαρτυρία προσώπου που κινούνταν στις παρυφές των μυστικών υπηρεσιών και ο οποίος μίλησε για το πρόσωπο-κλειδί των υποκλοπών. Μάλιστα ο συγκεκριμένος μάρτυρας εμφανιζόταν να γνωρίζει ακριβώς την πορεία του Αμερικανού, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του δεν επέστρεψε ποτέ στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι ακριβώς εννέα χρόνια μετά τον θάνατο του υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη και την επίσκεψη του τότε επικεφαλής της εταιρείας Γ. Κορωνιά στο Μέγαρο Μαξίμου και την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών, ο ανακριτής Δ. Φούκας ερευνά από κοινού την υπόθεση των υποκλοπών σε σχέση με το σχέδιο αποσταθεροποίησης που εμφανίζεται ότι υπήρχε εκείνη την εποχή στη χώρα σε συνδυασμό και με την ύπαρξη ή μη σχεδίου δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού.

Από τις δικαστικές αρχές σημαντική κρίνεται και η κατάθεση του Αλεξ Ρόντου, οποίος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο του 2013 με διάταξη άρσης του απορρήτου των τηλεφώνων του. Ο Ρόντος φέρεται να γνώριζε αρκετά για τις μεθόδους διείσδυσης στην χώρα ξένων εταιριών σε κρίσιμους χώρους και για την συμμετοχή ξένων επιχειρηματιών σε υποθέσεις όπως αυτή των υποκλοπών.

Ads

Οι συνομιλίες Ρόντου, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγούν και στην εμπλοκή άλλου προσώπου (Α.Κ.), ελληνικής καταγωγής, ο οποίος κινείται μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και ο οποίος ερευνάται για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την επίμαχη και κρίσιμη περίοδο. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος εμφανίζεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση της προμήθειας του C4I και να ανταλλάσσει ηλεκτρονικά μηνύματα με αξιωματούχους και στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι είχε επαφές τόσο με την ελληνική όσο και με την αμερικανική κυβέρνηση.