Και αφού λύσαμε όλα μας τα προβλήματα, επιστρέψαμε στην εποχή… Ζαχόπουλου. Αλλά τώρα υπάρχουν… στικάκια αντί DVD! Η τεχνολογία προχωράει με άλματα. Κάτι, που ωστόσο, δεν συμβαίνει με το πολιτικό σύστημα που παραμένει σταθερά προσηλωμένο σε πρακτικές που ανέδειξαν τις παθογένειες μιας ολόκληρης εποχής. Τουλάχιστον κωμικοτραγικά είναι όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες  με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Την ώρα που διάφοροι υπεύθυνοι δήλωναν άγνοια για την ύπαρξη της λίστας και θεωρείτο χαμένη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα το πρωί έβαλε τα στοιχεία σε ένα usb stick και τα έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το Μαξίμου «χωρίς να ανοίξει τον φάκελο», τον έστειλε στο ΣΔΟΕ, το οποίο με τη σειρά του – επίσης «χωρίς να τον ανοίξει» – τον παρέδωσε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη!

Ads

Η… Οδύσσεια της αποκαλούμενης «λίστας Λαγκάρντ» που περιέχει τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας και παραδόθηκε πριν από δύο χρόνια από την Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε ομόλογό της υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου συνεχίστηκε και σήμερα. 

Το μεσημέρι της Τρίτης, κυβερνητικές πηγές γνωστοποίησαν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελο με USB, το οποίο περιέχει τη «λίστα Λαγκάρντ» και με τη σειρά του το Μέγαρο Μαξίμου «χωρίς να ανοίξει το φάκελο», τον προώθησε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, αφού συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο, παρέδωσε τον φάκελο στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, χωρίς να τον ανοίξει, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.
 
Η «διαδρομή» της λίστας ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, κατά τη σημερινή συνάντησή τους. Μάλιστα, ο κ. Στασινόπουλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι χθες ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη «λίστα Λαγκάρντ» και η απάντηση ήταν αρνητική.
 
Την αποστολή της επίμαχης λίστας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις, καθώς επίσης ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος. «Όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση. Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω απ αυτό», δήλωσε η κ. Γεννηματά στο Real FM.
 
Ερωτηθείσα γιατί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν παρέδωσε τη λίστα στο διάδοχό του Στ. Στασινόπουλο, η κ. Γεννηματά αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Διώτης. Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, «επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας» καθώς «αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα». Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».

Ads

Σύμφωνα με «Το Βήμα», σε σχέση με τις δηλώσεις Γεννηματά, αλλά και λόγω του θέματος που δημιουργήθηκε για τη χρήση και παραλαβή της λίστας, ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης ανέφερε σε στενούς του συνεργάτες του: «Εγώ παρέδωσα το CD της λίστας Λαγκάρντ, στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να το ανοίξω. Δεν κράτησα κανένα αντίγραφο και συνεπώς δεν είχα να παραδώσω οτιδήποτε στον διάδοχό μου κ. Στ. Στασινόπουλο. Η παράδοση του ηλεκτρονικού αρχείου στον κ. Βενιζέλο καθυστέρησε σχετικά γιατί αυτό έπρεπε να παραδοθεί αυτοπροσώπως και ο τότε υπουργός Οικονομικών ήταν απασχολημένος και έλειπε συνεχώς στο εξωτερικό».
 
Σημειώνεται πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατορθώσει να αξιοποιήσουν παρόμοιες λίστες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήρθαν σε συμβιβασμό με τα πρόσωπα που εμπεριέχονται σε ανάλογες λίστες καταθετών στην Ελβετία καθώς νόμιμα ως προϊόν υποκλοπής η λίστα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο. Ύστερα από έρευνες και διασταυρώσεις η Γαλλία εισέπραξε από καταθέτες της περίφημης λίστας φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η Γερμανία 2,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία περί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Ισπανία 6 δισ. ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων (φυσικών και νομικών προσώπων) με καταθέσεις στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, περιήλθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Ερβέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσότερων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α.

Η αντιπολίτευση για τη λίστα
 
Επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ με τους φοροφυγάδες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν δηλαδή την έγκριση της Επιτροπής ώστε να προχωρήσει το ΣΔΟΕ στη διενέργεια έρευνας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει πυρά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, σημειώνοντας ότι η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις. Ο κ. Βενιζέλος ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος. Άραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες;, αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον αρμόδιο εισαγγελέα να αναζητήσει απαντήσεις.
 
Την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, που είχε καταθέσει και ερώτηση για την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι, προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. «Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος; Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους κ.λπ. η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Εκεί τα αντίστοιχα ΣΔΟΕ δεν είχαν κανένα κόλλημα να γεμίσουν τα ταμεία τους με περίπου 10 δισ. ευρώ, χωρίς να σκεφθούν αν η λίστα τους είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Για μας γιατί θα πρέπει να είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη όταν πολύ περισσότερο παραδόθηκε επίσημα από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου;», διερωτήθηκε ο κ. Κουίκ.
 
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το καλεί «εάν εξακολουθεί να στέκεται πίσω από νομικά ζητήματα, τότε με τη μορφή του κατεπείγοντος να στείλει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει απαγορεύσεις. Άμα θέλει η πολιτική και όταν θέλουν οι πολιτικοί τα πάντα μπορούν να κάνουν. Από το να καταστρέφουν την Ελλάδα, μέχρι να την αναστηλώσουν. Ας προτιμηθεί το δεύτερο…».
 
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη για το θέμα: «Με το ‘μη νόμιμο αρχείο’, η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν ‘αυτοβούλως’ και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές», επεσήμανε ο κ. Τσούκαλης, «στην Ελλάδα της νομιμότητας, όμως, όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές».
 
Επονείδιστη και παράνομη για τους εργαζομένους χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την καπιταλιστική κερδοφορία και εξαγωγή κεφαλαίων, έστω και αν έγινε τηρώντας του νόμους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ. Όλοι αυτοί που λοιδορούσαν το ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι τα 600 δισ. ευρώ που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους στην Ελβετία, είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από τον λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές, παίζοντας το «κρυφτούλι» γύρω από τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.