Ραδιενεργό ιώδιο σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής ανιχνεύτηκε την Κυριακή από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που διαθέτει ο ΧΥΤΑ. 

Ads

Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), άμεσα, μετά τον εντοπισμό των ραδιενεργών αποβλήτων, απαγορεύτηκε η εναπόθεσή τους στο χώρο και επεστράφηκαν στο Δήμο.

Κατόπιν δόθηκε εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος για την άμεση διερεύνηση του θέματος και τη λήψη μέτρων, εφόσον απαιτείται, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Kλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος θα ξεκινήσει έλεγχο στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των αποβλήτων, ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στο δήμο Λαυρεωτικής.

Ads

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, διαβεβαίωσε ότι τα ραδιενεργά απόβλητα που πήγαιναν για απόρριψη στην Κερατέα βρίσκονται σε οριοθετημένη περιοχή και δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Σημείωσε ότι για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση για να βρεθεί η πηγή των αποβλήτων ενώ υποστήριξε ότι η χώρα για πρώτη φορά απέκτησε σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων.

* Φωτογραφία αρχείου