Την έκδοση του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Westminster του Λονδίνου, προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν στην υπόθεση των επισφαλών δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ads

Κύριο επίδικο της δίκης, που ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, είχε καταστεί από την πλευρά του συνηγόρου υπεράσπισης η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαίωμα σε αυτές, προκειμένου να μην εκδοθεί το ζεύγος Γριβέα στην Ελλάδα. Ο δικαστής Μάικλ Σνόου μπορεί να άκουσε με προσοχή και να σημείωσε με κάθε λεπτομέρεια τις καταθέσεις των πραγματογνωμόνων-νομικών σχετικά με τον υπερπληθυσμό και τον κορεσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων, ωστόσο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης και αποδέχθηκε τις προσωπικές εγγυήσεις που απέστειλε με έγγραφό του ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. Με το εν λόγω έγγραφο, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα, σε περίπτωση που κριθούν προφυλακιστέοι μέχρι να δικαστούν, θα έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση και θα κρατηθούν αντίστοιχα στην 6η πτέρυγα και στη νέα πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, όπου δεν καταπατάται –όπως σε άλλες ελληνικές φυλακές– το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Γριβέας: «Επιστρέφουμε μόνοι μας το Σεπτέμβριο»

Ο δικαστής, όπως είχε δηλώσει μετά το πέρας της διαδικασίας, ανακοίνωσε  την απόφασή του στις 16.45 τοπική ώρα (18.45 ωρα Ελλάδας), χωρίς ωστόσο να ζητήσει την αλλαγή των περιοριστικών όρων του ζεύγους Γριβέα και την μετατροπή τους σε σύλληψη. Απλά επανέλαβε-στο μουδιασμένο από το άκουσμα της απόφασης ζευγάρι-την υποχρέωσή του να εμφανίζεται ενώπιον των αστυνομικών αρχών. Βάσει των όσων προβλέπει το βρετανικό δίκαιο, η κυρία Βάτσικα και ο κύριος Γριβέας θα πρέπει να εκδοθούν εντός δέκα ημερών από τις βρετανικές αρχές. Ωστόσο, έχουν δικαίωμα εντός επτά ημερών να ασκήσουν έφεση εναντίον της απόφασης έκδοσής τους.

Ads

Η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό δεν αναμένεται να αρχίσει πριν από το Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι η έκδοσή τους μπορεί να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του Εφετείου. Εκτός και αν επιστρέψουν με δική τους βούληση στην Ελλάδα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Γριβέας δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγα μόλις λεπτά πριν από την ανακοίνωση της απόφασης. Πρόκειται για τη δεύτερη δήλωση του κυρίου Γριβεα με το ίδιο περιεχόμενο, καθώς ήδη από το πρωί είχε δηλώσει ότι αυτός και η σύζυγός του είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως της έκβασης αυτής της δίκης. Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται μια επιστροφή υπό αυτούς τους όρους για την μελλοντική απόφαση των ελληνικών δικαστικών αρχών για την  προσωρινή κράτηση τους, καθώς αυτή δεν θεωρείται δεδομένη:

«Όπως είναι γνωστό, ακολουθείται ενώπιον της αγγλικής Δικαιοσύνης η προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη εκκίνηση της ποινικής διαδικασίας με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος μας, πριν επιστρέψουμε στην Ελλάδα όπου και θα δώσουμε εξηγήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ανεξαρτήτως της απόφασης αυτού του δικαστηρίου και της όποιας πορείας της διαδικασίας, σύντομα θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα και θα συνεισφέρουμε στην ολοκλήρωση της έρευνας, όπου και θα αποδειχτεί η αλήθεια» ειχε δηλώσει το πρωί ο κ. Γριβέας.

Έγγραφο Ιωάννη Αγγελή: «Δεν θεωρείται δεδομένη η προφυλάκισή τους στην Ελλάδα»

Ότι δεν θεωρείται δεδομένη η προφυλάκιση του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα το αποδεικνύει και το ίδιο το έγγραφο που αποστέλλει στις βρετανικές εισαγγελικές αρχές ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελείας Εφετών Αθηνών, κ. Ιωάννης Αγγελής και παρουσιάζει το Τvxs. Επισημαίνεται μάλιστα από τον κ. Αγγελή ότι οι περισσότεροι εκ των συγκατηγορουμένων του ζεύγους Γριβέα αφέθηκαν ελεύθεροι (βλέπε Άγγελο Φιλιππίδη, Δημήτρη Κοντομηνά κλπ).

«Διευκρινίζουμε ότι η αντίληψη ότι οι εκζητούμενοι θα κρατηθούν προσωρινώς είναι εσφαλμένη… Το αν οι εκζητούμενοι θα κρατηθούν προσωρινά ή θα αφεθούν με περιοριστικούς όρους, δεν μπορούμε να το προδικάσουμε στην παρούσα φάση. Ωστόσο, οι περισσότεροι εκ των συγκατηγορουμένων τους αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους…», αναφέρει μεταξύ άλλων στο πολυσέλιδο έγγραφό του ο κ. Αγγελης.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να δείτε τα αποσπάσματα του εγγράφου του Ι. Αγγελή (το σύνολο του οποίου έχει εξετάσει το Tvxs)