Συνάντηση περίπου 45 λεπτών με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν, είχε τη Δευτέρα στο Λονδίνο ο Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών η συζήτηση ήταν “εποικοδομητική”, ωστόσο υπογράμμισε πως “η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία”.

Ads

“Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση και είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση και κάλεσε τον Γιάννη Βαρουφάκη και την ελληνική κυβέρνηση “να ενεργήσουν με υπευθυνότητα”, επισημαίνοντας όμως πως “είναι σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη”. “Είναι μια αναδυόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την ικανότητα αντί για το χάος”, είπε.

Μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το Νο 11 της Ντάουνιγκ Στριτ. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται κοινή ανακοίνωση του δύο υπουργών αργότερα.

Σημειώνεται πως με αφορμή την επίσκεψή του στο Λονδίνο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συναντήσεων για ενημέρωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει προγραμματίσει συναντήσεις και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι. Σύμφωνα με το Reuters στις συναντήσεις αυτές θα μετάσχουν περισσότερα από 100 στελέχη τραπεζών και επενδυτικών οίκων και ο Γιάννης Βαρουφάκης αποσκοπεί στο να διαβεβαιώσει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα είναι απολύτως συνεπές έναντι των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Ads

Σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η χρονική συγκυρία της συνάντησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η Βρετανία εδώ και πολύ καιρό αναζητεί συμμάχους εντός της ΕΕ μια και επιθυμεί την αλλαγή συνθηκών της Ένωσης με στόχο την χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχει το Λονδίνο έναντι των Βρυξελλών.  «Έτσι λοιπόν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για την Μεγάλη Βρετανία να συμμαχήσει με ένα ακόμη κράτος της ΕΕ για ριζικές αλλαγές, μέσα στην Ένωση», ανέφερε η ίδια πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο Λονδίνο είναι έντονη η φημολογία ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία επιθυμούν την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς πιστεύουν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται τα τελευταία 5 χρόνια «μόνο καλό δεν έχει κάνει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας».