Νομοσχέδιο με το οποίο θα χαρακτηρίζει τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική ομάδα -τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό σκέλος- θα ψηφίσει την Παρασκευή το βρετανικό κοινοβούλιο. Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ, πλέον δεν είναι διακριτοί οι ρόλοι μεταξύ του πολιτικού και του στρατιωτικού σκέλους της Χεζμπολάχ, που έχει ήδη απαγορευθεί.
Έτσι, τόνισε, «αποφασίσαμε να την απαγορεύσουμε στο σύνολό της».

Ads

Μέχρι σήμερα, η Βρετανία διαχώριζε τα δύο σκέλη της οργάνωσης που έχει έδρα στον Λίβανο, ενώ πλέον αν ο νόμος περάσει, θα συνιστά έγκλημα η συμμετοχή ή η στήριξη της Χεζμπολάχ, επισύροντας έως και 10 χρόνια φυλάκιση.

Εκτός από τη Χεζμπολάχ τρομοκρατικές θα χαρακτηριστούν ακόμη δύο οργανώσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τη Χεζμπολάχ.

Ads

Το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρομοκρατικές οργανώσεις από το 2013, όταν κατηγορήθηκε ότι έβαλε βόμβα σε ισραηλινό τουριστικό λεωφορείο στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. και πολλά κράτη-μέλη της έχουν διαχωρίσει το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης.

Η βρετανική απόφαση έρχεται την ίδια ώρα που αυξάνεται η αμερικανική πίεση προς τη Χεζμπολάχ, επιβάλλοντας κυρώσεις προς στελέχη της, αλλά και προς το Ιράν που φέρεται ως ο βασικός υποστηρικτής της.

Το Ισραήλ χαιρέτισε την απόφαση της Βρετανίας υποστηρίζοντας ότι ο διαχωρισμός σε πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος είναι «λανθασμένος και τεχνητός».