Μεγάλα προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους με επίκεντρο το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.

Ads

Κατ’ αρχάς, πολλές είναι οι καταγγελίες που αφορούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, με τους καταναλωτές να μην μπορούν να πλησιάσουν τις τιμές παρά την επιδότηση.

Από τη μεριά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι πρόκειται για ένα «απαράδεκτο φαινόμενο» και προανήγγειλε «πλαφόν στο περιθώριο κέρδους».

Μιλώντας στη ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε «ετοιμάζεται τροπολογία η οποία θα κατατεθεί αύριο στη βουλή, με την οποία θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα κλιματιστικά».

Ads

«Άρα και τα κλιματιστικά θα συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη διάταξη. Και προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από την επιβολή προστίμων δεν θα δοθεί η επιδότηση» πρόσθεσε σε δηλώσεις του στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια στην αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι η αρμόδια υπηρεσία κάνει ασταμάτητα ελέγχους και βάζει πρόστιμα σχεδόν κάθε μέρα. «Έχουμε βάλει το νόμιμο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και προσπαθούμε να σφίξουμε την αγορά όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε.

Εκτός επιδότησης δύο στους τρεις

Την ίδια στιγμή, εκτός επιδότησης μένουν σε πρώτη φάση, δύο στους τρεις δικαιούχους που έκαναν αίτηση για το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι αιτήσεις έφτασαν σχεδόν το ένα εκατομμύριο, ενώ το κονδύλι που θα διατεθεί αρχικά για το πρόγραμμα είναι 150 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθεί σε πρώτη φάση μόνο το ένα τρίτο όσων υπέβαλαν αίτηση.

Υπενθυμίζεται πως βάσει του αρχικού σχεδιασμού, δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το ποσοστό επιδότησης όμως δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ στις ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, καθώς και στις οικογένειες που υπάρχει μέλος ΑμεΑ, δίνεται επιπλέον μοριοδότηση.

Στη συνέχεια θα υπάρχει μία λίστα επιλαχόντων και «κάθε φορά που θα βρίσκουμε χρήματα, θα αυξάνουμε το ποσό του προγράμματος και θα δίνεται η επιδότηση και στους υπόλοιπους», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τα ποσά της επιδότησης διαμορφώνονται ως εξής:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50%.
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45%.
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35%.
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30%.

Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές ενώ η απόσυρση των παλαιών θα πρέπει να γίνει έως την 30η Σεπτεμβρίου.