Προβληματικό μέτρο που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ads

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν θα το έθετε όπως ο Πάνος Καμμένος αλλά σημείωσε ότι το μέτρο είναι πολύ προβληματικό και τόνισε ότι «μας είχε σοκάρει πέρσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί».

Για τη συμφωνία στο Eurogroup ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι δίνει περιθώρια ελιγμών και «πρέπει να τα ασκήσουμε με αποφασιστικότητα διότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η διεθνή κατάσταση θα επηρεάσει τις εξελίξεις με θετικό, ή αρνητικό πρόσημο». Πρόσθεσε ότι «πλέον συμμετέχουμε “σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι προηγούμενα, στο γίγνεσθαι. Δεν είσαι πλέον στην άκρη, δίνονται δυνατότητες».

Ωστόσο υποστήριξε ότι «δύσκολα» παλεύεται η κατάσταση από την Αριστερά, αλλά εν γνώσει αυτής της συμφωνίας, ο κόσμος την επέλεξε στις εκλογές να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. «Δεν πήγαμε στην εξέδρα, ούτε στην επιλογή της δραχμής» που πήγαν πολλοί με αυτή την επιλογή και δοκιμάστηκαν σε εκλογές, αλλά δεν έγινε αποδεκτό κάτι τέτοιο, από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε. 

Ads

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πάντως ότι υπάρχουν «σαφέστατα περιθώρια να ασκούμε και άλλες πολιτικές, και εργαζόμαστε για να τα διευρύνουμε. Υπάρχει η διαδικασία να διαμορφώνεται κι ένα πρόγραμμα με θετικό προφίλ και πρόσημο». Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι δεν τέθηκε υπό αίρεση το γεγονός ότι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία. 

Αναφορικά με το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων υποστήριξε ότι θα είναι υπό σαφέστατο δημόσιο και εθνικό έλεγχο. «Θα κρατηθεί το 51% του ελληνικού δημοσίου και δεν θα δοθεί και το μάνατζμεντ» τόνισε. 

Τέλος εξήγησε ότι τα προβλήματα στο νομοθετικό έργο και οι καθυστερήσεις δημιουργούνται με ευθύνη της τρόικα. «Υπάρχει ένα είδος επιτροπείας και στη νομοθετική διαδικασία που θέτει ζήτημα Δημοκρατίας και κυριαρχίας στη χώρα. Έχει γίνει μια προσπάθεια με πειραματόζωο τη χώρα μας να περάσει σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή να μπουν κόφτες και επιτηρήσεις εφ’ όλης της ύλης χωρίς να προχωράει η σύγκλιση της ΕΕ παρά μόνο στα κακά» πρόσθεσε τονίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να αρθεί αυτή η επιτροπεία.