Οργανωμένο σχέδιο περιορισμού της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και απρόσκοπτης εφαρμογής των μέτρων λιτότητας διαβλέπει μέσα από τη στάση στελεχών της ΝΔ, και δη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο Νίκος Βούτσης. Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί γιατί αποχώρησε από την τηλεοπτική εκπομπή Ανατροπή μετά τις δηλώσεις Δένδια, όπως και τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του «γαλάζιου» υπουργού. Του Βασίλη Κωστούλα

Ads

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον μεταβαίνει στη νομιμότητα. Πρόκειται για μία δήλωση η οποία ξεπερνά τη συνήθη κριτική απέναντι στον τρόπο με τον οποίο το κόμμα σας διαχειρίζεται περιστατικά βίας.
 
Ήδη από το καλοκαίρι, πριν από την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης Ξένιος Δίας, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως ένας από τους ενορχηστρωτές μίας στρατηγικής έντασης, μίας προσπάθειας απονομιμοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενδημεί μέσα σε έναν πολύ στενό κύκλο γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για έναν από τους υπουργούς αυτού του κύκλου που έχουν υιοθετήσει μία συγκεκριμένη αφήγηση για τη μεταπολίτευση. Σύμφωνα με αυτήν την αφήγηση για την περίοδο μετά το 1974, έχει επικρατήσει μία βία και μία άτυπη ηγεμονία της Αριστεράς η οποία ευθύνεται για το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η χώρα και σήμερα πρέπει να ανατραπεί. Έπειτα, εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή με τα γνωστά της νούμερα στη Βουλή και οι δύο πλευρές σχημάτισαν ένα «διμέτωπο» προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος μάλιστα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος, διότι ουδέποτε προχώρησε σε μήνυση εναντίον του Guardian για το δημοσίευμα περί βασανισμών μεταναστών από αστυνομικούς, όπως είχε εξαγγείλει. Γενικότερα, καλύπτει απολύτως τους Χρυσαυγίτες και παράλληλα είναι μεροληπτικός σε βάρος των δικαστών. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι ένας από αυτούς οι οποίοι προωθούν απολύτως συνειδητά, με ιδεοληψίες, τη στρατηγική περιορισμού της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να εφαρμόσουν αγόγγυστα την πολιτική του Μνημονίου. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο η ΔΗΜΑΡ σιωπούν και ουσιαστικά παρέχουν στήριξη σε μία ακροδεξιά κυβέρνηση.
 
Θα εμμείνετε στο αίτημα, το οποίο έχετε διατυπώσει, να παραιτηθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης;
 
Δεν πρόκειται να κάνουμε μομφή σε βάρος του μέσα στη Βουλή, διότι αυτό θα συνεπαγόταν 3 μέρες συζήτηση για την τρομοκρατία και θα άλλαζε όλη η ατζέντα. Υποβάλαμε το αίτημα, ο ίδιος δεν ανασκεύσασε τις δηλώσεις του, αποχωρήσαμε από τη συζήτηση στη Βουλή, το θέμα παραμένει επί τάπητος, ως εκεί.
 
Ασκήσατε κριτική στο γεγονός ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συνέδεσε με την τρομοκρατία ένα κόμμα το οποίο σήμερα αντιπροσωπεύει την αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Βεβαίως. Ο ίδιος είπε το καινοφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση προς τη νομιμότητα. Δηλαδή, μοιράζει πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης εν έτει 2012. Αν είναι δυνατό να το κάνει αυτό, μάλιστα απευθυνόμενος στην Αριστερά.
 
Ευρύτερα, τα στελέχη της ΝΔ αναγνωρίζουν μεν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις πράξεις βίας, αλλά στέκονται στο γεγονός ότι ταυτόχρονα παρουσίαζει μία κοινωνιολογική ανάλυση – εξήγηση του φαινομένου η οποία σύμφωνα με την ίδια άποψη προσφέρει ένα είδος κοινωνικής νομιμοποίησης ανάλογων πράξεων.
 
Ανάλογα, περί τίνος πρόκειται κάθε φορά. Δεν μπορούμε εμείς να δεχτούμε ότι μερικές καταλήψεις αποτελούν έδρες ανομίας οι οποίες οδηγούν στα καλάσνικοφ και στους εμπρηστικούς μηχανισμούς. Πρόκειται για φασιστικές έμπνευσης ανοησίες. Ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη, γνωστή για τις σκληρές θέσεις της στο ζήτημα, αναγκάστηκε να δηλώσει: «έλεος, μην βλέπετε διαρκώς το ΣΥΡΙΖΑ πίσω από όλα αυτά». Η τρομοκρατία φοβίζει τον κόσμο και εμποδίζει πάρα πολύ το ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του μαζικού κινήματος. Έχουμε λοιπόν ιδιαίτερους λόγους να τασσόμαστε κατά αντίστοιχων φαινομένων. Αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει.