«Εφόσον θα υπάρχει ευρώ και ΟΝΕ, δεν υπάρχει ζήτημα είτε μονομερούς αποχώρησης της χώρας είτε να πάμε σε εθνικό νόμισμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τονίζοντας ότι πρόκειται για συλλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση έρχεται στον απόηχο των αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής. 

Ads

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε, ο Νίκος Ξυδάκης διαλογίζεται ως προς το γενικό ζήτημα, «μια διακινδύνευση που υπάρχει γύρω από το ευρώ στη βάση των διεθνών ανακατατάξεων και όχι ως μια επιλογή της χώρας σωτήρια ή εν όψει αδιεξόδων». «Το θέμα έχει κλείσει, δεν υπάρχει», έσπευσε να τονίσει και πρόσθεσε ότι «με το Grexit δεν φλέρταρε η κυβέρνηση ούτε το πρώτο διάστημα».

Σημείωσε πως έχουν ενεργοποιηθεί δυνάμεις διεθνώς που θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι θνησιγενές, ενώ μίλησε για τμήμα των δανειστών, που δεν διαθέτει συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, που θέλει την έξοδο της Ελλάδας. Εκτίμησε επίσης, ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος φλερτάρει με την ιδέα της διάσπασης της Ευρώπης. 

Απαντώντας σε σχόλιο των δημοσιογράφων για το λεγόμενο plan B που φέρεται να είχε προετοιμάσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκη, ανέφερε: «Δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο Β, αυτά ήταν στο πλαίσιο της δημιουργικής ασάφειας του κ. Βαρουφάκη».

Ads

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε σε τέτοια συζήτηση (για Grexit), ούτε θα τεθεί από πουθενά», επέμεινε ο Νίκος Βούτσης, εκτιμώντας ότι δεν ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους αυτήν τη στιγμή το ζήτημα, καθώς έχουν να ασχοληθούν με άλλα θέματα πιο επικίνδυνα. «Σιγά μην υπερισχύσουν φωνές που θα φλερτάρουν με την ιδέα Grexit», τόνισε. 

Αναφορικά με την αξιολόγηση ο Νίκος Βούτσης είπε ότι η λύση πρέπει να είναι «πολιτική». Θα είχε κλείσει εάν το ΔΝΤ δεν έβαζε στο τραπέζι προληπτικά μέτρα, που η κυβέρνηση δεν θα φέρει στη Βουλή. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη ενόψει της συζήτησης το απόγευμα στην Ολομέλεια επί του πορίσματος για το δανεισμό των κομμάτων και των ΜΜΕ να δηλώσει ότι δεν είναι δυνατό να ζητούνται προληπτικά μέτρα από μια χώρα, ως ένα μίνιμουμ συναίνεσης απέναντι στη χώρα. 

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για «βρόμικα σχέδια σε βάρος της χώρας από κάποιους που θέλουν τη μετατροπή όλων των Βαλκανίων σε ζώνη φθηνών εργατικών χεριών». 

Σημείωσε επίσης ότι τα περισσότερα μέτρα που αφορούν την αξιολόγηση έχουν ήδη νομοθετηθεί από το Δεκέμβριο, και στην ερώτηση γιατί ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται σε επιστολή του ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 30% με 35%, απάντησε «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο». 

Αυτά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού έχουν κλείσει» δήλωσε ο κ. Βούτσης, και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου είναι εφικτή.