Ως μία πρώτη ένδειξη γραφής της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των αδικιών που προκάλεσαν τόσο το μνημόνιο όσο και το «πελατειακό κράτος των προηγούμενων κυβερνήσεων», χαρακτήρισαν τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις των 3.900 απολυμένων υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Ads

Κατά τη συνάντηση που είχαν με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, εν όψει της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στη Βουλή, το αργότερο στις 5 Μαΐου, ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό το να μπαίνουν σκιές στις προσπάθειές της, διότι δεν είμαστε μία κυβέρνηση μικρής, πεπερασμένης, υπό κηδεμονία δράσης κυβέρνηση και αυτό είναι ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό».

Οι δύο υπουργοί σημείωσαν ότι εκτός από την επαναπρόσληψη των απολυμένων του Δημοσίου, περιέχει ακόμη τρία σημαντικά κεφάλαια, που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών (διατάξεις που ψηφίστηκαν ομόφωνα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής), όπως η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες, η γενικευμένη οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών κ.λπ., αλλά και τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, που αντιμετωπίζει την αντιμεταρρύθμιση του μνημονίου με το τεκμήριο της αθωότητας και την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης.

Από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αφαίρεση από το νομοσχέδιο διατάξεων που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετατροπή των συμβασιούχων αορίστου χρόνου σε μόνιμους υπαλλήλους και την κάρτα πολίτη, είπε ότι για το πρώτο θέμα η ΑΔΕΔΥ ζήτησε να γίνει πρώτα ένας εκτεταμένος διάλογος, ενώ για τα υπόλοιπα δύο θέματα είπε ότι προέκυψαν καθαρά τεχνικά προβλήματα, ενώ για την κάρτα του πολίτη (στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης) σημείωσε ότι ήδη έχει υπογράψει κοινή υπουργική απόφαση με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, για επιμέρους πιλοτική εφαρμογή της.

Ads

Για τη δημοτική αστυνομία διευκρίνισαν, τόσο ο κ. Βούτσης όσο και ο κ. Κατρούγκαλος, ότι δίδεται η δυνατότητα επιλογής στα «θύματα»» της διαθεσιμότητας να επιλέξουν αν θα επιστρέψουν στους δήμους ή να παραμείνουν σε υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις, όπως τα καταστήματα κράτησης ή στην ΕΛ.ΑΣ. (υπολογίζονται σε 350 αυτοί που θα παραμείνουν με δική τους επιλογή στην ΕΛΑΣ από τους 1.540 που μετακινήθηκαν από τη δημοτική αστυνομία).