Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με φόντο αφενός τη γενικότερη ανησυχία που επανέρχεται στις ξένες αγορές αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου τη νευρικότητα που παρατηρήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές, ιδίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Ads

Ενδεικτικά, ο Γενικός Δείκτης «τερμάτισε» στις 967,90 μονάδες καταγράφοντας πτώση κατά 2,80%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 185,97 εκατ. ευρώ. Μεγάλες ήταν και οι απώλειες στον κλάδο των τραπεζών, αφού σε εβδομαδιαία βάση έφτασε το 13%.

Από τις συνολικά 140 μετοχές που διακινήθηκαν 36 σημείωσαν άνοδο, 84 έκλεισαν με πτώση, ενώ 24 παρέμειναν αμετάβλητες.
 
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το 7,5% στις πρωινές συναλλαγές πλέον ξεπερνά το 8%.

Κέρδη στο κλείσιμο των ευρωαγορών

Ανοδικές τάσεις διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τις συναλλαγές να αλλάζουν πρόσημο τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Ads

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03% στις 6.640 μονάδες ενώ μικρά κέρδη κατά 0,26% σημείωσε και ο γερμανικός DAX, διαμορφούμενος στις 9.115 μονάδες. Θετικό πρόσημο και στο Παρίσι με τον CAC-40 να κλείνει με άνοδο κατά 0,74% στις 4.141 μονάδες.

Τι συμβαίνει στο Χρηματιστήριο;

Οι μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε πτωτική πορεία εδώ και αρκετούς μήνες, με τις τιμές τους να έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που δεν δικαιολογούν την ανησυχία των διεθνών επενδυτών για υπερτίμηση τους αλλά και που δεν ενδείκνυνται για πωλήσεις με στόχο την κατοχύρωση κερδών.

Έτσι, το ερώτημα είναι γιατί παρά το ότι έχουν υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, οι ελληνικές μετοχές συνεχίζουν να ξεπουλιούνται. Ένας από τους κύριους λόγους είναι σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό αναλυτή, Πάνο Παναγιώτου, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα πολύ χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και σε τέτοιες χώρες τα επενδυτικά κεφάλαια που ρισκάρουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους είναι, κατά κύριο λόγο, κερδοσκοπικά με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα επένδυσης.

Διαβάστε αναλυτικά: Η κυβέρνηση προκαλεί νέο κύμα «εγκλωβισμένων» στο Χρηματιστήριο